JOSIP JURATOVIĆ: EU će reagovati na uvođenje taksi, ali Priština treba da dobije viznu liberalizaciju
Foto: Fonet Nenad Đorđević

berlin ne želi sukobe

JOSIP JURATOVIĆ: EU će reagovati na uvođenje taksi, ali Priština treba da dobije viznu liberalizaciju

Politika -

BEOGRAD - Poslanik Socijaldemokratske partije Nemačke (SDP) u Bundestagu Josip Juratović veruje da će EU tek reagovati zbog taksi koje su prištinske vlasti uvele na srpsku robu, ali smatra i da EU Prištini treba omogućiti viznu liberalizaciju.

"Usaglašavanje odluka zahteva vreme. U svakom slučaju će i Evropa reagovati. Evropi je, pogotovo Nemačkoj, stalo da se Zapadni Balkan što pre priključi, jer je deo Evrope. Evropa će u svakom slučaju odraditi svoje. Neophodno je vreme, jer ne mogu se preko noći donositi odluke, posebno one koje su političke težine kakve su u ovom slučaju", kaže Juratović za Tanjug.

foto: Vladimir Šporčić

On dodaje da je CEFTA sporazum jako bitan za za razvoj ekonomije i tržišta Zapadnog Balkana i, kako kaže, žali što to otežava carine Prištine.

"To je stav I Nemačke, ali ne samo nje, već I cele Evrope. Niko ne može reći da je dobro ako se negde uvedu carine najpre od 10, a onda od čak 100 odsto", rekao je on i dodao da time nije kažnjena samo Srbija, već pre svega stanovništvo Kosova koje ionako nije prebogato.,.

Juratović je rekao da se nada da će se ovaj problem, koji niko ne može odobriti, uspeti da se reši na kulturni način.

On je ponovio da je Nemačkoj u interesu da se region stabilizuje, da se reše međunacionalni odnosi, I da nikome ne bi smelo u Evropi biti u interesu da se otvaraju novi konflikti.

Dijalog nema alternativu, ističe Juratović, i smatra da u njemu treba " drugoj strani dati mogućnost da spase svoj obraz".

"Prištini je učinjena nepravda time što samo njeni građani ne mogu bez viza putovati u EU. Mislim da bi to trebalo pozitivno rešiti. Veliki pritisak je na političkim strukturama na Kosovu s tim u vezi. Viznom liberalizacijom bi mogli doprineti da Kosovo postane ravnopravno sa ostalima u regionu, što bi olakšalo pregovore", navao je on.

foto: Printscreen/Youtube

Juratović smatra da je pre konflikta oko carina došlo i do konflikta oko Interpola.

"Mislim da je Srbija napravila taktičku grešku, i da je trebalo da podrži prijem Kosova u Interpol, jer se svi borimo protiv kriminala i korupcije, a to je samo moguće međunarodnom saradnjom".

Kao rešenje za probleme Juratović navodi Briselski sporazum, koji bi trebalo da primene, kako kaže, skupštine u Beogradu i Prištini.

"Možda je problematično da dva predsednika rešavaju problem. Skupštine su te u kojima sede predstavnici građana koji treba da sprovedu dogovore", objasnio je on.

Kaže da će, kada ceo region uđe u EU, biti nebitno kuda idu granice.

"Svi koji misle da čvrste granice štite jednu zemlju, zaboravljaju da su te črste granice kao kineski zid koji sprečava normalni suživot i saradnju", kazao je Juratović.

foto: Beta, AP

Na pitanje da li će Nemačka preduzeti nešto da se Priština natera na ukidanje carinskih mera on je kaže da da se Berlinu pridaje preveliki značaj, jer je najjača ekonomska zemlja, ali da se ne pita samo Nemačka, već cela EU, evropske institucije, koje na prvi pogled izgledaju da su spore.

" Nemačka je spremna da pomogne regionu, ali donosioci odluka moraju da urade 90 odsto posla, a Berlin će rado pomoći kod preostalih 10 procenata", zaključuje on.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track