LJAJIĆ: EU će uskoro imati poslednju šansu da pošalje Prištini poruku o ukidanju taksi na srpske proizvode
Foto: Zorana Jevtić

problem sa taksama

LJAJIĆ: EU će uskoro imati poslednju šansu da pošalje Prištini poruku o ukidanju taksi na srpske proizvode

Politika -

Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić poručio je danas da je Savet za stabilizaciju i pridruživanje Kosova i EU, koji će biti održan 17. decembra, poslednja šansa da Evropska unija pošalje Prištini jasnu poruku da treba da ukine takse na proizvode iz Srbije.

"Nema boljeg mesta da se nešto konkretno učini, u protivnom EU gubi svaki kredibilitet. Ako ne možete da rešite ovakav trgovinski spor kako onda mozete da se nametnete kao ozbiljan medijator u rešavanju kosovskog pitanja. Ovde EU prolazi test da li je spremna i sposobna da ozbiljno rešava pitanje Kosova", kazao je Ljajić za Prvu televiziju.

On je naveo da ne može da se govori o ukidanju barijera niti daljem pregovaračkom procesu u okviru briselskog dijaloga ukoliko se te mere ne ukinu.

"Sastanak stalnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje gde se analizira primena S SP između Kosova i EU je 17. decembra i nema boljeg mesta da se pošalje jasna poruka. Do sada smo imali poruke osude, ali ne i da se nešto konkretno učini", rekao je Ljajić.

On je rekao i da je posle "trgovinskog rata" najava formiranja vojske nešto što vodi daljoj nestabilnosti ne samo Kosova nego i čitavog regiona.

Komentarišući izjavu generalnog sekretara NATO Jana Stoltenberga da je formiranje vojske pogrešna odluka kojoj nije vreme, Ljajić kaže da toj izjavi nema šta da se doda i da to ne bi bilo u skladu čak ni sa ustavom ni sa zakonima Kosova.

"Čak je i bivši predsednik Ustavnog suda Kosova rekao da je to nemoguća misija u pravnom smislu reči jer je potrebna dvotrećinska većina u parlamentu i saglasnost Srpske liste koje sada nema", naveo je Ljajić.

Govoreći o odluci da u sledećoj vladi ne bude ministar, Ljajić je rekao da tu nema skrivenih namera ili nekih planova, te istakao da je ponosan na sve što je radio u resorima do sada.

"Dugo sam izložen tim napadima da sam u svakoj vladi, evo neka odahnu i ti kritičari", dodao je Ljajić.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track