SLAVKO SIMIĆ: Mi investiramo u mir, a Priština u destabilizaciju
Foto: Printscreen/ Youtube

kršenje rezolucije 1244

SLAVKO SIMIĆ: Mi investiramo u mir, a Priština u destabilizaciju

Politika -

Pokušaj transformacije kosovskih bezbednosnih snaga (KBS) u Vojsku Kosova nije prihvatljiv za Srbe koji očekuju da to ne bude prihvatljivo ni za međunarodnu zajednicu, izjavio je danas predstavnik Srpske liste Slavko Simić.

"Naša pozicija je oduvek bila jasna i nedvosmislena po tom pitanju. Apsolutno smo protiv kršenja rezolucije 1244 SBUN i apsolutno smo protiv formiranja tzv vojske Kosova. Tu poruku smo poslali i ovde u skupštini i Albancima i međunarodnoj zajednici. To za nas apsolutno nije prihvatljivo, a naravno očekujemo da bude neprihvatljivo i za međunarodnu zajednicu", kazao je Simić u Dnevniku RTS-a.

Prema njegovim rečima, to baca u vodu pokušaj i napore srpskog naroda na Kosmetu koji pokušava da investira u pomirenje, toleranciju i mir, dok sa druge strane, Priština investira u destabilizaciju Kosova i čitavog regiona.

Simić je dodao da kosovski ustav nije realan i da se koristi onda kada je potrebno zastupati interese pojedinaca i institucija.

Naveo je da će paket zakona, koji će biti pred poslanicima 14. decembra, sigurno prekršiti mnogo ustavnih odredbi.

"Očigledno će da se poštuje samovolja i princip sile, što će naneti štetu i posledice", rekao je Simić.

On je dodao da će srpski poslanici razgovarati sa svim međunarodnim zvaničnicima i organizacijama, zajedno sa državom Srbijom, i da će svima predstaviti da se ugrožava mir i bezbednost.

Prema njegovim rečima, važno je što su mnogi u nekoliko navrata poslali Prištini jasnu poruku da je formiranje kosovske vojske moguće samo u skladu sa ustavom i uz opšti konsenzus poslanika iz nevećinske zajednice.

Simić je takođe komentarisao najavu da će Rustem Mustafa biti prvi komandant OVK koji će se naci pred Specijalnim sudom za ratne zločine u Hagu istakavši da očekivanja srpskog naroda nisu velika jer otkako je kosovska skupština 3. avgusta 2015. godine donela odluku o formiranju Specijalnog suda, nije bilo nikakvih rezultata.

On je napomenuo da je važno zaštiti ključne svedoke u nekim postupcima i procesima, a srpski narod ima jasnu poruku da nema budućnosti i prosperiteta bez pravde.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track