MILOVAN DRECUN: Remi je jedan od onih koji bi morali da budu na optužnici! U njegovoj zoni odgovornosti počinjeno je MNOGO ZLOČINA!
Foto: Zorana Jevtić

Predsednik skupštinskog odbora za KiM

MILOVAN DRECUN: Remi je jedan od onih koji bi morali da budu na optužnici! U njegovoj zoni odgovornosti počinjeno je MNOGO ZLOČINA!

Politika -

Predsednik skupštinskog odbora za KiM Milovan Drecun kaže da je Rustem Mustafa Remi, protiv koga će, prema pisanju medija, biti podignuta prva optužnica na KiM za ratne zločine, jedan je od onih koji bi morali da se nađu na optužnici.

Drecun je rekao da je Rustem Mustafa Remi posebno interesantan specijalizovanom tužilaštvu zato što je, kako kaže, u njegovoj zoni odgovornosti počinjeno mnogo zločina, ali je bilo i mnogo ilegalnih zatvora.

"U jednom od tih zatvora, prema dokumentu koji smo kao Radna grupa pokazali javnosti, a to je izveštaj Misije OEBS-a nalazila su se i dvojica novinara. Pretpostavljam da se radi o Djuri Slavuju i njegovom kolegi. Zbog te priče o zatvorima mislim da je on posebno interesantan specijalizovanom tužilaštvu", rekao je Drecun.

On smatra da će specijalizovano tužilaštvo na optužnicama prvenstveno staviti najodgovornije pripadnike terorističke OVK i to po komandnoj odgovornosti gde bi, kako kaže, trebalo da se nađu svi komandanti na najvišem nivou imajući u vidu da je Dik Marti u prvi red stavio dreničku grupu kojom rukovodi Hašim Tači.

Kako kaže, onda su imena koja se nalaze u toj grupi potencijalni optuženi.

"Očekujemo podizanje optužnica, ali moram da upozorim javnost da će u narednih nekoliko meseci biti kritičan period kada će specijalizovano tužilaštvo doneti odluku da li podižu ili ne podižu optužnice, jer ako do tog perioda ne budu sigurni da imaju dovoljan broj dokaza, možda će i odustati od optužnice", rekao je Drecun.

Predsednik Odbora za KiM kaže da Radna grupa ulaže izuzetne napore da što je moguće više pripremi dokumenata, činjenica, da neko ne bi mogao da kaže da Srbija sa svoje strane nije bila kooperatina i da nije uradila sve što je mogla da pomogne u podizanju optužnice.

Kurir.rs/Tanjug/Foto: Zorana Jevtić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track