CARINA KOSOVA: Od uvođenja takse od 100 odsto, vrednost uvoza srpske robe manja za 20 miliona evra
Foto: Zoran Šaponjić

pritisak na srbiju

CARINA KOSOVA: Od uvođenja takse od 100 odsto, vrednost uvoza srpske robe manja za 20 miliona evra

Politika -

Od 21. novembra, kada je uvedena taksa od 100 odsto na uvoz robe iz Srbije i BiH, vrednost uvoza srpske robe je opala za 20 miliona evra, izjavio je danas portparol Carine Kosova Adriatik Staviljeci.

On je kazao da je pre uvođenja taksi, Kosovo dnevno uvozilo srpsku robu u vrednosti od 1,2 miliona evra a da je od 6. novembra, kada je taksa povećana na 10 odsto, na Kosovo uvezena roba iz Srbije i BiH u vrednosti od 140.000 evra.

"Od 21. novembra i primene mere od 100 odsto, imamo totalnu stagnaciju uvoza iz Srbije. Ako je nekada bilo 1,2 miliona evra dnevno, sada je to spalo na nekoliko stotina evra", kazao je Staviljeci za prištinsku agenciju Kosovapress.

Staviljeci je kazao i da je od uvođenja taksi Kosovo uuvezlo 48 pošiljki, uglavnom sirovina iz Srbije i Bosne i Hercegovine, čija je vrednost između 2.000 i 3.000 evra.

"Posle uvođenja takse bilo je nekoliko pokušaja ilegalnog uvoza roba na Kosovo, kao što su jaja i neki prehrambeni proizvodi, ali to nije na uznemiravajućem nivou", kazao je Staviljeci.

Dodao je da je u Srbiju vraćeno 17 kamiona s robom na čijoj je deklaraciji pisalo "Kosovo i Metohija".

(Kurir.rs/Beta)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track