NEVIĐENA SRAMOTA! ČIM SU POMENULE KOSOVO, ISKLJUČILI IM MIKROFONE! Dve Srpkinje brutalno cenzurisane u Ujedinjenim nacijama! (VIDEO)
Foto: Printscreen

je li ovo sloboda govora?!

NEVIĐENA SRAMOTA! ČIM SU POMENULE KOSOVO, ISKLJUČILI IM MIKROFONE! Dve Srpkinje brutalno cenzurisane u Ujedinjenim nacijama! (VIDEO)

Politika -

Govor dve predstavnice humanitarne organizacije "28. jun" u Kancelariji Ujedinjenih nacija za nasilje i drogu u Beču, prekinut je nakon što su one počele da govore o eskalaciji stanja na Kosovu i Metohiji.

Tamara Pavlović i Mia Milanović su, u ime te organizacije Srba iz dijaspore, bile najavljene kao govornici na sastanku Komisije UN za sprečavanje kriminala i uspostavljanje pravde.

Nakon nekoliko odlaganja, Mia Milanović je uspela da održi govor uz česte prekide predsedavajućeg, navodi se u saopštenju "28. juna".

Nakon toga, Tamari Pavlović mikrofon je bio potpuno isključen posle prvog minuta njenog govora, kada je krenula da govori o nepravdi prema Srbima na Kosovu i Metohiji.

Pošto je kratko spominula Rezoluciju 1244 Saveta bezbednosti UN koja garantuje granice Kosova i Metohije kao dela Republike Srbije, Pavlovićeva je nastavila:

- Do danas niko od kosovskih Albanaca nije krivično odgovarao zbog sramotnog uništavanja srpskih kulturnih i duhovnih identiteta, ubijanja srpske dece, žena i muškaraca, uključujući i Olivera Ivanovića, a kao rezultat ovih zločina, položaj srpske manjine na Kosovu i Metohiji je sve gori i gori.

Jedva je uspela da izgovori poslednju rečenicu pre nego što je kamera prestala da je snima i pre nego što je predsedavajući isključio njen mikrofon.

S druge strane, Milanovićeva je uspela da izgovori nekoliko ključnih stvari:

- Danas bih volela da usmerim vašu pažnju humanitarnoj katastrofi na Kosovu i Metohiji koja se upravo događa. Na administrativnom prelazu između Srbije i Kosova i Metohije, carine su podignute na 100 odsto. Ovo znači da su prekinute sve neophodne pošiljke bolnicama i narodnim kuhinjama, i uskoro će zalihe potpuno nestati.

Svoj govor je završila tako što je upozorila komisiju da se situacija na Kosovu i Metohiji brzo pretvara u "bastion droge i kriminala", kao i da čak u ratnom stanju "neophodna humanitarna pomoć može slobodnije da prolazi nego na Kosovu danas."

Prošle nedelje, članovi "28. juna" su dostavili govor forumu saveta za ljudska prava UN u Ženevi o kršenju ljudskih prava koje trpe Srbi na Kosovu i Metohiji.

Nakon govora dostavljena je peticija sa 150.000 potpisa koja poziva na zaštitu srpske kulturne baštine na Kosovu i Metohiji predsedniku foruma.

Pored pokušaja da se ućutka, organizacija je danas izjavila da će "nastaviti da koristi svoj specijalni konsultativni status u Ekonomskom i socijalnom savetu Ujedinjenih nacija da bi govorila o humanitarnoj situaciji na Zapadnom Balkanu.

Kurir.rs/Espreso

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track