FABRICI O NAPRETKU SRBIJE: Dva otvorena poglavlja su dobar signal
Foto: Beta/Milan Obradović

Šef delegacije EU u Srbiji

FABRICI O NAPRETKU SRBIJE: Dva otvorena poglavlja su dobar signal

Politika -

BEOGRAD - Šef delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici pozdravio je danas otvaranje dva nova poglavlja Srbije u pregovorima sa EU i ocenio to kao "dobar signal".

"Naš stav je jasan, što više reformi Srbija sprovede, što one budu kvalitetnije, to će proces otvaranja poglavlja ići brže", rekao je Fabrici za N1 i dodao da su ona važna poruka.

"Otvaranje poglavlja znači da postoji napredak i to potvrđuje da postoji opredeljenje sa obe strane da se ide napred u pregovorima. Nekoliko država članica je procenilo da je napredak postignut, da je potrebno još da se radi. Procena je bila da je Srbija spremna po ta dva poglavlja", rekao je Fabrici.

Fabrici kaže da je postojao konsenzus svih država članica, ali da je bitno pogledati reforme koje Srbija mora da uradi po već otvorenim poglavljima i kako bi se otvorila nova.

"Poruka je bila jasna - dva poglavlja se mogu otvoriti, nastavlja se proces", rekao je Fabrici i dodao da put Srbije ka EU zavisi više od Srbije, nego od EU.

Kako je objasnio to bi trebalo da podstakne Srbiju da brani svoju poziciju, da čini napredak u vladavini prava, dijalogu sa Prištinom.

Govoreći o taksama od 100 odsto, koje je Priština uvela na robu iz Srbije, Fabrici kaže da je EU od prvog dana rekla da je to protiv obaveza koje su članice Cefte preuzele i pozvala na ukidanje tih taksi.

foto: Zorana Jevtić

"Tražimo stalno da se to uradi, sada je na Prištini, koja treba da ukine te mere. To je posao koji traje, nadamo se da će vlasti u Prištini poslušati naš poziv i shvatiti da te takse ugrožavaju trgovinu", rekao je Fabrici.

Kako kaže i na Beogradu i na Prištini je da pronađu neki dogovor u vezi taksi.

"Ne bih rekao da sav pritisak treba da dođe od EU, mi pomažemo dijalog, sve strane moraju da nađu sporazum o svim pitanjima koja su na stolu", rekao je Fabrici.

On ocenjuje da je Srbija zauzela oprezan stav, da ima uravnoteženu poziciju, ne uvodi protivmere. "Ali, iako jesu mere važne i teške, naša poruka je uvek i Beogradu i Prištini - dijalog je vaš, rukovodstvo mora da pronađe dogovor po svim pitanjima, sve što je na stolu mora da se reši", rekao je Fabrici.

(Kurir.rs/Tanjug/N1/Foto: Beta/Milan Obradović)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track