PREDSTAVLJEN INOFANZIN: Publikacija o inovacijama i inovacionom preduzetništvu
Foto: Vlada Srbije

saopštenje za medije

PREDSTAVLJEN INOFANZIN: Publikacija o inovacijama i inovacionom preduzetništvu

Politika -

Beograd, 13. decembar 2018. godine – Jedinstvena publikacija o inovacijama i inovacionom preduzetništvu – Inofanzin, predstavljena je juče u Startit centru. Promociji prvog broja prisustvovali su ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović, član Gradskog veća Dragomir Petronijević, kao i brojni predstavnici srpske startap i IT zajednice.

foto: Vlada Srbije

Ministar Popović rekao je da inovaciono preduzetništvo pruža mogućnost za dodatnu vrednost, tako što omogućava brz i natprosečan rast jedne zemlje i njenog društva, kao i konkurentnost na tržištu.

“Podsticanje preduzetništva naročito je važno u malim sredinama, gde ono treba da bude pokretač razvoja korisnih ideja i incijativa. Srbija obiluje talentovanim mladim ljudima koji taj potencijal mogu da pretoče u realan privredni napredak“, istakao je Popović i dodao da je važno da mladi uvek budu okrenuti ka novim znanjima, kako bi ona bila pokretač njigovog privrednog duha.

Prema njegovim rečima, na tom putu imaće veliku podršku Vlade Republike Srbije i drugih aktera inovacionog ekosistema.

„Uvećali smo ulaganja u inovacije pet puta. Konkretno, posredstvom grantova Fonda za inovacionu delatnost startap kompanije mogu dobiti do 80.000 evra za inovacione projekte. Pored toga, za inovacione projekte velikih kompanija u kojima se zapošljavaju mladi talenti, Fond za inovacionu delatnost dodeljuje do 300.000 evra“, zaključio je ministar.

foto: Vlada Srbije

Član gradskog veća, Dragomir Petronijević u svom izlaganju istakao je izvanredan uspeh koji su postigle kompanije iz Naučno-tehnološkog parka i najavio nove projekte: „ Od stare Šećerane napravićemo prostor koji ćemo ponuditi mladim inovatorima na kojima će biti da osmisle kako da zarade i kako da privuku investitore. Naš cilj je da se mladi ljudi koji su otišli u inostranstvo vrate u Srbiju i reinvestiraju svoje znanje što će dovesti do transfera znanja čime ćemo stvoriti adekvatne uslove za dalji razvoj ideja i preduzetništva.“

foto: Vlada Srbije

Iskustva i priče „od ideje do inovacije“ prisutnima su preneli i Vukašin Stojkov, jedan od osnivača Startit centra, Nenad Nikolin, kreator aplikacije „CouchCoach“, Slavko Fodor iz gejming kompanije PWNRS, kao i predsednik Udruženja mladih privrednika Srbije Ilija Dragišić.

foto: Vlada Srbije

Inofanzin je publikacija nastala u sklopu Programa za promociju i popularizaciju inovacija i inovacionog preduzetništva, i biće dostupna u 20 naučno-obrazovnih institucija. Jedan od osnovnih ciljeva je informisanje javnosti o mladim i uspešnim inovatorima, ali i svim programima podrške koji su im na raspolaganju.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track