GRUBJEŠIĆ: Vojska Kosova unosi nestabilnost u region
Foto: Beta/Miloš Miškov

reagovanje

GRUBJEŠIĆ: Vojska Kosova unosi nestabilnost u region

Politika -

Pocetak procesa formiranja takozvane vojske Kosova unosi nestabilnost u ceo region, upozorila je danas generalna sekretarka Evropskog pokreta u Srbiji Suzana Grubješić i navela da naravno da nikome nije prijatno zbog tog čina Prištine kojim je pogaženo i međunarodno pravo i Rezolucija 1244.

Ona je za TV Prva rekla da je proces formiranja vojske započet zaobilaznim putem kroz kosovski parlament koji je juče usvojio zakone koji su to omogućili, pošto nisu mogli da imaju dovoljnu većinu za promenu Ustava.

"Ovo nije bio prvi pokušaj, ovaj je pokušaj juče uspeo", rekla je Grubješić i navela da je Priština dobila zeleno svetlo da nastavi u pravcu zaokruženja svoje državnosti.

Očekuje da će se dijalog Beograda i Prištine nastavi bez obzira na to kako sada situacija izgleda nakon uvođenja taksi od 100 odsto i formiranja vojske.

"Sve ide ka tome da Kosovo podiže svoju ulogu u tom nastavku dijaloga do koga svakako mora doći. Uostalom, 19. decembra lideri svih šest zapadno-balkanskih zemalja idu kod visoke predstavnice za spoljnu politiku Federike Mogerini na sastanak.

Neki proces će se nastaviti", rekla je Grubješić Za nju je kaže ključno da se dođe do kompromisa.

"U politici je kompromis pobeda, a ne poraz i tako ga treba doživljavati", rekla je Grubješić.

Upitana o oružanoj opciji u slučaju da takozvana vojska Kosova krene na sever, Grubješić kaže da nijedna ozbiljna država ne sme da isključi tu opciju, ali da je naravno ne treba promovisati i pričati o tome.

"Ali to ne sme da se isključi i to niko na ovom svetu ne uradi i ne kaže 'izvolite, vi pucajte, mi ćemo da mašemo zastavicama'", navodi Grubješić i dodaje da je najteže uvek Srbima na KiM koji žive u strahu i neizvesnosti već od 1999. a ne od juče.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja