Najnovije vesti

ŠVEDSKI RADIO: Tači će biti pozvan u Specijalni sud!
Foto: AP

tokom rata imao lidersku poziciju u OVK

ŠVEDSKI RADIO: Tači će biti pozvan u Specijalni sud!

Politika

PRIŠTINA - Glavni švedski radio objavio je da će kosovski predsednik Hašim Tači biti pozvan u Specijalni sud za ratne zločine bivše OVK.

 

"Sveriges Radio" je, takođe, izvestio da su neki od bivših ratnih vođa kosovskih Albanaca, uključujući i Rustema Mustafu Samija Luštakua, pozvani u svojstvu osumnjičenih za ratne zločine, prenosi prištinska "Gazeta ekspres".

 

Kako se podseća, još uvek nije podignuta nikakva optužnica u sklopu istrage koja se vodi već četiri godine. "Sveriges Radio" navodi i da je Tači jedan od ljudi koji mogu biti predmet Specijalnog suda.

On je prošle godine, u jednom intervjuu u Švedskoj, izjavio da na Kosovu u vezi sa time "nemaju šta da kriju". 

 

Tači je, kako se podseća, tokom rata imao lidersku poziciju u OVK sve do završetka rata, kada su počinjeni zločini i tamo je kontrolisao je sve ključne mehanizme, uključujući obaveštaje službe.

Švedski radio ukazuje da su bivši lideri OVK sada na čelu vlasti u Prištini, uključujući položaje predsednika, premijera i predsednika skupštine.

Taj radio podseća i da su u raznim procesima pripadnicima OVK mnogi svedoci menjali iskaze, dok su drugi zastrašivani i uklonjeni.

 

(Kurir.rs/Tanjug/Sveriges Radio/Foto: AP)

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...