MOGERINI I HAN PISALI HARADINAJU IZ BRISELA, EU TRAŽI: Ukinite takse, nudimo vam da u zamenu piše OVO, ali sa zvezdicom!
Foto: Reuters / Lehtikuva/ Markku Ulander, Reuters

nude polovično rešenje

MOGERINI I HAN PISALI HARADINAJU IZ BRISELA, EU TRAŽI: Ukinite takse, nudimo vam da u zamenu piše OVO, ali sa zvezdicom!

Politika -

PRIŠTINA - Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini, evropska komesarka za trgovinu Sesilija Malstrem i komesar za evrospku susedsku politiku i pregovore o proširenju Johanes Han uputili su zajedničko pismo Ramušu Haradinaju u kojem mu nude rešenje problema vezanog za takse za robu iz Srbije, javlja dopisnik prištinskog lista "Koha ditore" iz Brisela.

Navodi se da iz EU, između ostalog, predlažu da se odrednica "UNMIK" u CEFTA sporazumu zameni odrednicom "Kosovo*" (Kosovo sa zvezdicom), a zauzvrat traže da prištinske vlasti, u znak dobre volje, pre sutrašnjeg sastanka Saveta za Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) u Briselu, privremeno suspenduju primenu odluke o taksama na robu iz centralne Srbije i Bosne i Hercegovine.

List piše da se troje članova Evropske komisije u pismu bavilo pitanjima koja su kod Haradinaja izazivala zabrinutost izraženu u njegovom pismu ranije upućenom Briselu, gde je objašnjavao razloge Prištine za uvođenje taksi.

"U duhu slobodne trgovinske zone, sve strane moraju da poštuju pravila koja su zajedno prihvatili. Kako bi se pozabavili ovim pitanjima, kao što je komesar Han i predložio tokom posete 3. decembra, Evropska komisija je spremna da uvede specijalni format za vas i Srbiju kako biste pronašli konkretna i praktična rešenja za razna trgovinska pitanja koja ste vi pomenuli", piše u pismu upućenom Haradinaju iz Briselu.

Dopisnica "Radija Slobodne Evrope" iz prestonice EU navodi da je pismo Haradinaju poslato 12. decembra. Navodi se da se u pismu od prištinske strane traži da unapred dokaže konkretnu spremnost da se pronađe rešenje.

"Kao gest dobre volje, kako bi se olakšao početak ovih razgovora, pozivamo da suspendujete primenu povećanja tarifa, pre predstojećeg sastanka Saveta za SSP, kao privremenu meru dok se ne pronađe rešenje za identifikovane probleme", stoji u pismu koje su potpisali Mogerinijeva, Malmstremova i Han.

Podseća se da se u Briselu u ponedeljak održava redovni godišnji sastanak o SSP sa Kosovom, a dan kasnije je zakazan isti format sastanka sa Srbijom.

Haradinaj navodno već spremio odgovor

Premijer Kosova Ramuš Haradinaj u ponedeljak će odgovoriti negativno na predlog visoke predstavnice EU za spoljnu politiku i bezbednost Federike Mogerini koja u pismu kosovskom premijeru predlaže da ukidanje viza bude nagrađeno promenom naziva Kosova u sporazumu CEFTA, objavio je portal Gazetaexpress, prenosi Beta. Prištinski mediji ranije danas javili su da su Mogerini i komesari za trgovinu Sesilija Malmstrom i proširenje i politike dobrosusedstva Johanes Han zatražili ukidanje takse od 100 odsto za promenu naziva UNMIK u sporazumu CEFTA i zamenu za Kosovo*.

RSE navodi da zato predstavnici Evropske komisije smatraju da bi ova nedelja bila idealna za poček rešavanja krize oko taksi.

U pismu evropski zvaničnici tvrde da su spremni da otpočnu s ovim procesom već 17. decembra na marginama sastanka SSP sa Kosovom i da zato traže od kosovskog premijera da imenuje jednog člana koji bi učestvovao u pripremnim sastancima u njegovo ime.

(Kurir.rs/Tanjug/Koha ditore/Foto: Reuters)

POGELDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track