POLITIČARI-LOPOVI USKORO ĆE U ZATVOR! Zakonom o poreklu imovine oduzmite im SVE i sagradite puteve, bolnice i škole...
Foto: Shutterstock

Kurir pita, narod nema dilemu

POLITIČARI-LOPOVI USKORO ĆE U ZATVOR! Zakonom o poreklu imovine oduzmite im SVE i sagradite puteve, bolnice i škole...

Politika -

Zbog najavljenog zakona o poreklu imovine najviše su se uplašili javni funkcioneri koji ne mogu da opravdaju poreklo besnih automobila, vila, stanova, skupocenih satova i drugih luksuznih poklona koje su stekli

Svaki državni funkcioner, političar ili bilo ko drugi ko se bavi javnim poslom, a obogatio se po brzom postupku, na sumnjiv način, mora da završi u zatvoru, složni su građani Srbije!

Zakon o poreklu imovine, koji bi trebalo da se donese u januaru 2019, konačno će zavesti red među onima koji jure direktorske fotelje i druge visoke pozicije samo da bi stekli ličnu korist. Da je nacrt zakona u završnoj fazi i da će se uskoro naći na javnoj raspravi i pred narodnim poslanicima, prvi je objavio Kurir. Nedeljama pišemo o njegovim regulativama i sankcijama, zbog čega su se najviše uplašili javni funkcioneri koji ne mogu da opravdaju poreklo besnih automobila od nekoliko stotina hiljada evra, vila, stanova, skupocenih satova i drugih luksuznih poklona koje su sebi obezbedili.

Ljudima prekipelo

Građanima cele Srbije dozlogrdilo je da gledaju luksuz u kom nezasluženo uživaju pojedinci i u anketi za Kurir kažu da jedva čekaju da se zakon o poreklu imovine usvoji, a za sve koji su zloupotrebili funkciju nemaju milosti - svakog ko je krao treba kazniti oduzimanjem imovine i zatvorom!

Saša Ranković, radnik iz Kragujevca, smatra da je vrlo teško ući u trag ukradenom novcu koji je iznet iz države.

- Ovu pljačku poslednjih 30 godina ne bi ni Švajcarska izdržala. Svako ko je došao na vlast obogatio se za četiri godine. Naravno da sam za to da se oduzmu imovina i novac svima koji su krali, ali uzalud posao ako se ne krene sistematski, sa dobrim zakonima, da se pare vrate u zemlju - kaže Ranković.

Staniša Radovanović iz Niša, radnik u farbari, podseća da se već 20 godina pominje zakon o poreklu imovine, ali da se ništa nije desilo: - Zbog nezakonitog bogaćenja nikada niko nije otišao u zatvor i to mnogo govori.

foto: Kurir

Njegov sugrađanin, mašinbravar Nebojša Conić, smatra da se ništa neće promeniti ni kada zakon bude donet. - Kriminal je ušao u sve pore društva. Svi su povezani i taj zakon će biti besmisleno usvajati kada su svi povezani. U istu tikvu duvaju i onaj koji bi trebalo da tuži i onaj ko je tužen - pesimista je on.

Nemilosrdne kazne

Za svakog običnog, normalnog čoveka nije normalno to što se većina srpskih političara obogatila tokom svoje političke karijere, kaže za Kurir Vladan Jakovljević, pčelar iz Loznice.

foto: Kurir

- Zakon o poreklu imovine je neophodan, ali ne samo zakon nego i njegovo sprovođenje. Mi imamo gomilu zakona, čak i dobrih, ali se ne sprovode. Samo treba volje da se to sve utvrdi, da se otkrije, a da se krivci uhapse i dobiju ono što im zakonski sleduje - kaže Jakovljević.

Ivan Mijailović, ekonomista iz Beograda, kaže da bi oduzimanjem nelegalno stečenog novca država mogla da izgradi škole, bolnice, puteve ili da se popuni penzijski fond.

foto: Kurir

- Većina funkcionera ima veću imovinu nego što bi to mogli da zarade preko svojih plata. To treba istražiti, a sankcije bi trebalo da donese sud, da se oduzme kapital za koji se utvrdi da nije legalno stečen i da se prebaci u društveno korisne svrhe - izričit je Mijailović.

Vraćanje novca

Ksenija Bodlović Čanković, stomatolog iz Apatina, ističe da je većina političara zauzela pozicije i da bez obzira na promene vlasti, neki od njih ostaju na dobro plaćenim poslovima.

foto: Kurir

- Priželjkujem društvo u kom je moguće da se bivši političar vrati u one vode iz kojih je potekao, u struku, ovako kao da su pretplaćeni na javne funkcije - naglašava Čankovićeva.

Danijela Jovanović, specijalni pedagog iz Mladenovca, sumnja da će išta biti od donošenja zakona, ali ako do toga dođe, predlaže:

foto: Kurir

- Ako bude donet, zakon mora biti koncentrisan na vraćanje novca u zemlju. Ozbiljne studije govore da je iz Srbije u poslednjih 20 godina ukradeno i izneto na ofšor račune preko 127 milijardi dolara, prema američkim izvorima.

Tomislav Čotrić,bibliotekar iz Loznice IMENOVATI SPECIJALNOG TUŽIOCA

foto: Kurir

Bilo bi dobro da se politikom bave ljudi koji imaju neko svoje zanimanje, a nama od predsednika do ministara dolaze oni koji se ničim drugim nisu bavili osim politikom. Trebalo bi imenovati i specijalnog tužioca, po ugledu na Rumuniju, koji je potpuno nezavisan, koga bira narod, a ne skupština.

ANKETA / ŠTA MISLE GRAĐANI U SRBIJI

Slobodan Trifunović, penzioner iz Beograda

MALA PLATA, A VELIKI IMETAK, JEDNAKO SUMNJA

foto: Kurir

Svako ko uradi nešto nelegalno treba da snosi vrlo rigorozne kazne. Užasne sankcije, da se pokrene sudski proces i da se počinilac osudi, tako je bilo ranije.

Snežana Dimić, medicinska sestra iz Beograda

POLITIČARI DA BUDU U SLUŽBI NARODA

foto: Kurir

Za to sam da zakon bude nemilosrdan, da se vodi sudski proces i da se proporcionalno imovini koju je nelegalno stekao počinilac i kazni.

Miroslav Petrović,frizer iz Niša KAD SE USVOJI, MORA STROGO DA SE PRIMENJUJE

foto: Kurir

Zakon o poreklu imovine nije potreban sve dok se ne iskoreni rad na crno. Zakon se uvodi da bi važio za sve, a ne selektivno. Mi i sada imamo dobre zakone za iskorenjivanje korupcije i sličnih pojava. E sad, što se on takoreći ne primenjuje, to je druga stvar.

dr Srđan Đorđević, profesor Pravnog fakulteta u Kragujevcu ZAKON NEK PRIPREME VRHUNSKI STRUČNJACI

foto: Kurir

Pri donošenju zakona treba voditi računa o ustavnosti, jer je svojevremeno bio donet protivustavni zakon o ekstraprofitu. Zakon treba da pripreme vrhunski stručnjaci da bi on dao rezultate. Osim oduzimanja imovine, potrebno je uvesti i režim zabrane bavljenja javnim poslovima.

Aleksandar Turanjin, mašinski tehničar iz Kragujevca POLITIČARI TREBA DA BUDU PRVI MEĐU JEDNAKIMA

foto: Kurir

Političari većinu institucija koriste za sebično ostvarenje ličnih ciljeva i koristi. Što se tiče zakona o poreklu imovine, mislim da bi trebalo da bude donet po hitnom postupku!

Zoran Nestorov,radnik iz Kikinde ONI SE OBOGATILI,NAROD OSIROMAŠIO

foto: Kurir

Nije normalno što se većina srpskih političara obogatila tokom svog političkog angažmana, dok je, s druge strane, narod osiromašio. Mislim da su u politiku ušli samo da bi se obogatili. Zar mislite da su se upustili u politiku da bi narodu bilo bolje? Krajnje je vreme da se to zaustavi.

Dušan Lukač,penzioner iz Kikinde NEŠTO BI KONAČNO MORALO DA SE REŠI

foto: Kurir

Izvesnije je da su političarima neke druge stvari i okolnosti išle naruku, pa su na taj način uspeli da se obogate. Ako se ima u vidu sve što je bilo dosad, kao i negativna iskustva s bogaćenjem političara, mislim da bi nešto trebalo da se reši.

Dejan Bačić,pravnik iz Apatina ISPITATI I KONTROVERZNE BIZNISMENE

foto: Kurir

Imovina svih političara bi trebalo da se ispita, i ne samo njih. Srbija je puna kontroverznih biznismena čiju imovinu bi valjalo ispitati. Pored zatvorske kazne, sankcije bi trebalo da obuhvataju i obavezno oduzimanje imovine.

Perica Popić, šef železničke stanice Prigrevica ISPITATI NEKRETNINE, ALI I DIPLOME

foto: Kurir

Narod je s pravom kivan. Treba prečešljati imovinu svih političara, od najsitnijih do najkrupnijih, odnosno svih onih koji su ikada i prišli politici ili bilo kakvom biznisu. Treba iz sve snage udariti po svima koji su bilo šta stekli nelegalno.

Mihailo Janjić, ekonomski tehničar iz Novog Sada VREME JE ZA SANKCIJE

foto: Kurir

Dok politička elita živi abnormalno bogato, narod preživljava na rubu egzistencije! Vreme je da se konačno počne sa primenom sankcija. Oduzimanjem nelegalno stečene imovine moglo bi da se finansira lečenje bolesne dece.

Uglješa Grgur, diplomirani pravnik iz Novog Sada RETROAKTIVNA PRIMENA OD 1989. GODINE

foto: Kurir

Zakon o poreklu imovine je neophodan za sve građane, bez obzira na to da li su u politici ili ne. Retroaktivno treba da se primenjuje za sve od 1989. godine.

Ljiljana Milovanović,administrator iz Novog Sada NEK POLITIČARI ŽIVE SA 20.000 DINARA

foto: Kurir

Kod nas se zakoni sprovode samo na papiru, a političari su se toliko izveštili da imovinu prebacuju na roditelje, žene, bivše žene... Treba im zbraniti da se bave politikom, a sve što su pokrali da vrate i onda da im damo 20.000 da žive od toga!

foto: Kurir

(Kurir.rs/Ekipa Kurira /Foto: Shutterstock)

DANAS U KURIRU SAZNAJTE JOŠ

OGLASIO SE RAJKO ŠOTRA I SVE ŠOKIRAO! Dok policija traga za bahatim vozačem hamera, Aleksandrov otac sve negira

UPUTSTVO ZA VOZAČE! Sneg i led najveća opasnost na putu! Saveti: Kako voziti po snegu

SULUDA VOŽNJA KOD LESKOVCA: Autobus jurio 100 na sat Troje poginulo

SPECIJAL KURIRA: Čime se danas bave bivši političari!

ŠOK U RUSIJI: Vladimir Putin objavio rat rep muzici

U SOLARIJUM SAMO UZ PRISTANAK NA BOLEST: Tinejdžeri nikako na lažno suunčanje

POLICAJCI TUKU MIGRANTE PENDRECIMA I NOGAMA: Nemački javni servis o brutalnosti u Hrvatskoj

NE ŽENI SE LEP NEGO UPORAN! ONE SU SE UDALE ZA FANOVE! Od obožavalaca do supružnika

OVAJ MLADIĆ JE HEROJ: Dobrosav je vezan za kolica, ali je uspešan student ETF

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track