KOCIJANČIĆ: Dijalog vode Vučić i Tači, novi tim Kosova može samo da ih podrži
Foto: Zorana Jevtić

pregovori o kosovu

KOCIJANČIĆ: Dijalog vode Vučić i Tači, novi tim Kosova može samo da ih podrži

Politika -

Portprolka EU Maja Kocijančić kaže da je na Beogradu i Prištini da odrede agendu, brzinu, dubinu i ishod dijaloga, a da novoimenovani tim Kosova može da podrži pregovore koje na prvom mestu vode predsednik Srbije Aleksandar Vučić i kosovski predsednik Hašim Tači uz posredovanje visoke predstavnice Federike Mogerini.

Kocijančič je na pitanje Tanjuga o poziciji EU povodom nedavno usvojene Rezolucije kosovskog parlamenta o nastavku dijaloga sa Beogradom, kojom se između ostalog prejudicira ishod dijaloga, odgovorila da je na obema stranama da dogovore agendu, brzinu, dubinu i ishod dijaloga. Kada je reč o imenovanju pregovaračkog tima Prištine za nastavak dijaloga sa Beogradom Kocijančić očekuje da to može biti doprinos dijalogu koji vode na prvom mestu Vučić i Tači.

Ohrabrujemo sve političke i civilne aktere na Kosovu da konstruktivno rade pod zajedničkom platformom kako bi podržali dijalog na visokom nivou koji vode predsednci. Nadamo se da će to dati značajan doprinos razgovorima o pravno obavezujućem sporazumu , poručila je Kocijančić. Ona kaže da je fokus EU trenutno na dijalogu Beograda i Prištine koji se, kako je ponovila, trenutno vodi između predsednika, a kome posreduje visoka predstavnica.

Kocijančić ocenjuje da je cilj dijaloga pravno obavezujući sporazum o sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa koji bi doneo trajana rešenja za otvorena pitanja zasnovana na međusobnom dogovoru, međunarodnom pravu i bila prihvatljiva za zemlje članice EU.

EU očekuje od Srbije i Kosova da brzo primene obaveze iz dijaloga uzimajući u obzir direktnu pozvezanost sveobuhvatne normalizacije odnosa i konkretene EU pespektive zainteresovanih strana , zaključila je Kocijančić.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track