ANA BRNABIĆ POSLE SASTANKA SA MOGERINI: Srbija se trudi da bude tolerantna i konstruktivna i pronađe prostor za dijalog
Foto: Beta/European Union/Christos Dogas

pragmatično do budućnosti

ANA BRNABIĆ POSLE SASTANKA SA MOGERINI: Srbija se trudi da bude tolerantna i konstruktivna i pronađe prostor za dijalog

Politika -

BRISEL, - Premijerka Srbije Ana Brnabić kaže da se Srbija u odnosima sa Prištinom trudi da bude tolernatna i konstruktivna i da nađe prostor za dijalog.

- Što se tiče prošlosti, svi imamo tešku prošlost iza nas. Možemo izabrati da diskutujemo o toj prošlosti i da se iznova ne slažemo oko toga ili da razgovaramo o budućnosti i pokušamo da obezbedimo drugačiju budućnost za generacije koje dolaze. Moji zbor je da budem praktična i pragmatična kako bi došli do drugačije budućnosti, poručila je Brnabić na konferenciji za medije sa šeficom spoljne politike EU Federikom Mogerini u Briselu.

foto: Beta/European Union/Christos Dogas

Premijerka Brnabić je nakon Saveta za sporvođenje Sporazuma o stablizaciji i pridruživanju EU Srbija naglasila da i pored ekonomskih gubitaka koje država trpi zbog prištinskih taksi Srbija nije uvodila kontra mere.

- Ostaćemo razumni i nastaviti da se zalažemo za regionalnu stabilnost i za drugačiju perspektivu regiona, poručila je Brnabić.

Ona je naglasila da Srbija ostaje i konstruktivna i tolerantna u cilju nastavka dijaloga Beograda i Prištine i rada na regionalnoj stabilnosti.

Brnabić je iznela očekivanje da će za to imati punu podršku od EU. Ona je tokom konferencije za medije u Briselu na kojoj je govorila na engleskom jeziku insistirala i na činjenici da EU ne može uvek da "govori i poziva dve strane" da nešto urade ili se uzdrže.

- Srbija je primenila sve iz Briselskog sporazuma. Tu nema sivog. Sve je crno na belo. Postoji 15 tačaka koje su primenjene ili ne. Kičma je uspostavlaljnje Zajednice srpskih opština. Ni pet godina posle sporazuma mi nemamo ni statut ZSO. Priština nije apsolutno ništa uradila da primeni sporazum koji je bilo teško ispregovarati i potpisati. Da li je normalizacija?, zapitala je Brnabić.

Premijerka Brnabić je ocenila da je ono što Srbija čini van EU kada je reč o povlačenju priznanja nezavisnosti Kosova "pravo Srbije", isto kao što Kosovo lobira da ih priznaju kao nezavisne.

foto: Beta/European Union/Christos Dogas

- Nije fer da dok traje dijalog Priština pokušava da postane deo pojednih međunarodnih organizacija jer bi to trebalo da bude deo dijaloga. Ali ako se već trudite naš posao je da vas u tome zaustavimo, izjavila je premijertka Brnabić.

Predsednica Vlade Srbije je ponovila da je glavni prioritet spoljne politike Srbije - pridruživanje EU.

Podsetila je da je trenutno otvoreno 16 poglavlja, a dva privremeno zatvorena, navodeći da Srbija nije frustrirana zbog broja otvorenih poglavlja niti tempo kojim taj proces ide.

Istakla je da Srbija može da bude još efikasnija u refomama koje sprovodi pre

svega zbog svojih građana.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track