OVO JE HIT! BOŽIDAR ĐELIĆ PROGOVORIO POSLE MNOGO GODINA: Političari lopovi moraju u zatvor!
Foto: Marina Lopičić

Bivši ministar udario na kolege

OVO JE HIT! BOŽIDAR ĐELIĆ PROGOVORIO POSLE MNOGO GODINA: Političari lopovi moraju u zatvor!

Politika -

Podržavam donošenje zakona o poreklu imovine da bi lopovi svih političkih boja odgovarali za svoje postupke. Nisam uzeo ni dinar od građana, navodi nekadašnja uzdanica DS

Bivši ministar finansija Božidar Đelić u narodu važi za nekog ko se obogatio u politici. On, međutim, tvrdi da nije živeo od politike, te da se ne plaši donošenja zakona o poreklu imovine, po kojem će svako morati da dokaže kako je stekao imetak! Štaviše, Đelić, godinama poznat pod nadimkom Boža Derikoža, traži da svi lopovi iz političkih stranaka završe u zatvoru.

Naime, nakon pisanja Kurira o tome gde se danas nalaze i čime se bave nekadašnje političke perjanice, Đelić se oglasio tvrdnjom da je sve što ima stekao legalno, odbacujući pritom tvrdnje da je nekad bio toliko siromašan da je, kako je i sam govorio, spavao na tetkinom kauču.

Naglašava da nije "uzeo ni dinar" od građana Srbije i pritom pruža podršku donošenju zakona o poreklu imovine.

- Nisam uzeo ni dinar od građana Srbije i podržavam donošenje zakona o poreklu imovine da bi lopovi svih političkih boja odgovarali za svoje postupke. Za razliku od mnogih, ja od politike nikada nisam živeo. Nikada nisam uzeo ni dinar za platu, niti za dnevnice iz budžeta Srbije, nikada nisam učestvovao u privatizacijama - navodi Đelić za Kurir.

Dodaje da ima obrazovanje stečeno na Harvardu, te da je godinama radio na vodećim pozicijama za vrhunske svetske institucije.

- Pre povratka u Srbiju bio sam suvlasnik vodeće svetske konsultantske firme, imao sam stan i u Parizu i u Beogradu. Notorna je laž da sam morao da spavam na tetkinom kauču zbog nemaštine, te bih vas najljubaznije zamolio da prestanete da je širite. Zapravo, niste mogli da izaberete lošiji primer od mene povodom bogaćenja od politike - kaže Đelić.

Podsetimo, Đelić je, kao član DS, postao ministar finansija 2001. u vladi Zorana Đinđića. U vladi Mirka Cvetkovića 2008. bio je potpredsednik za evropske integracije, a 2011. podneo je ostavku nakon što Evropski savet nije Srbiji dodelio status kandidata. Devedesetih je radio i kao partner i suvlasnik najveće konsalting firme na svetu "Mekinzi", a danas je izvršni direktor Lazar banke u Parizu 2014. Od imovine u Srbiji ima vilu na Senjaku od 425 kvadrata, koju je kupio 2005.

Kako je nekad govorio

Obezbedio decu, deo imovine će biti zadužbina

Đelić je ranije otkrio da je imao i stan u samom centru Pariza, ali da je on posle razvoda pripao supruzi. Kako je govorio, po povratku u Srbiju spavao je na tetkinom kauču, ali samo zato što je radio po 20 sati, pa nije imao vremena da reši stambeno pitanje. Otkrio je i da je svoju decu obezbedio, ali da im neće sve ostaviti, već da će deo njegove imovine postati nacionalna zadužbina.

Ivan Ninić

Dok su na vlasti, spremaju teren za bogaćenje

Ivan Ninić iz Centra za vladavinu prava objasnio je za Kurir da je politika u Srbiji najisplativija delatnost zbog prostora koji ostavlja za trgovinu uticajem. Kako naglašava, pojedinac i ne mora da se obogati dok je na funkciji.

- Dok obavlja funkciju, on može da akumulira kontakte i podešava sistem kako njemu odgovora, pa sve to da iskoristi po silasku s funkcije.

Kurir.rs/B. K.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track