VUČIĆ SA CIPRASOM O KRIZI NA KIM: Ovo je posao koji mirno moram da završim zarad budućnosti naše dece i unučića! Oružje nije rešenje, ko će posle biti kriv ako vam oca, sina ili brata vraćaju u kovčegu? (KURIR TV)
Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Srdačan susret U PALATI SRBIJA

VUČIĆ SA CIPRASOM O KRIZI NA KIM: Ovo je posao koji mirno moram da završim zarad budućnosti naše dece i unučića! Oružje nije rešenje, ko će posle biti kriv ako vam oca, sina ili brata vraćaju u kovčegu? (KURIR TV)

Politika -

BEOGRAD - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas u Beogradu sa predsednikom Vlade Grčke Aleksisom Ciprasom.

KURIR TV UŽIVO JE PRENOSILA OBRAĆANJE DVOJICE ZVANIČNIKA

Na početku zajedničke konferencije za medije, predsednik Srbije Aleksandar Vučić zahvalio se grčkom premijeru na poseti, istakavši da naše dve zemlje i narodi imaju istinski prijateljske odnose.

foto: Tanjug/Zoran Žestić

"Želimo da imamo što je moguće bolje odnose i da unapređujemo i trgovinske i sveukupne ekonomske odnose. Hvala Grčkoj i Vama na podršci teritorijalnom integritetu Srbije, što razumete poziciju naše zemlje i pružate srpskom narodu podršku gde god možete. Takođe hvala na podršci evrointegracijama Srbije, sigurni smo da vas svojim radom nismo obrukali. Govorio sam Ciprasu o tome sa kakvim mukama se suočavamo na KiM, o formiranju vojske tzv. Kosova, o taksama od 100 odsto... Prvi put posle više godina imamo porast u našoj trgovinskoj razmeni. U narednih nekoliko nedelja ćemo završiti južni krak Koridora 10, putna i železnička infrastruktura nam je takođe veoma značajna", objasnio je Vučić.

foto: Tanjug/Zoran Žestić

Vučić je dodao da je tokom sastanka reči bilo i o digitalizaciji, napretku razgovora u telekomunikacionom sistemu, kako bi se išlo na sniženje cena telefonskih usluga između Srbije i Grčke, kao i da će tek biti reči oko sportskih tema.

foto: Tanjug/Zoran Žestić

"Nadamo se da ćemo uspeti da se izborimo oko evropskog i svetskog fudbalskog prvenstva. Još jednom, Aleksis, dobrodošli u Srbiju. Srpski narod će uvek iskreno prijateljski biti zahvalan Grcima", poručio je Vučić.

Grčki premijer Cipras zahvalio se Vučiću na današnjim konsultacijama, istakavši da su istorijske spone naša dva naroda još više ojačane u poslednjem periodu.

foto: Tanjug/Zoran Žestić

"Napredovali smo, ostvarili velike korake u saradnji, ne samo u smislu istorijskog kontinuiteta. Niko neće zaboraviti podršku grčkog naroda u teškom periodu bombardovanja Srbije, kao ni srpsku solidarnost u periodu teške ekonomske krize kroz koju je Grčka prošla. Imamo zajedničku viziju saradnje, stabilnosti i blagostanja. Grčka podržava evropski put Srbije, jer on vodi stabilnosti na Balkanu i pokazuje perspektivu Srbije ubuduće. Vučić i ja smo razgovarali o neprijatnim dešavanjima na Kosovu, neprihvatljivoj aktivnosti Prištine i uvođenju taksi, ali i pokušaja stvaranja vojske. Ovo ne doprinosi stabilnosti regiona, već naprotiv izaziva destabilizaciju. To moramo svom snagom istaći. Potezi Prištine sa taksama i vojskom su neprihvatljivi i opasni po stabilnost regiona. Oni bacaju ulje na vatru", podvukao je Cipras.

foto: Tanjug/Zoran Žestić

Grčki premijer je dodao da je sa Vučićem bilo reči o sektoru energetike, jer je strateški cilj Grčke da postane međunarodno čvorište, kao i o obnovljivim izvorima energije, digitalizaciji i sportu koji je u tradiciji dveju zemalja.

foto: Tanjug/Zoran Žestić

"Kad bismo napravili mešoviti tim Srbije i Grčke, bili bismo jači od NBA! Grčka takođe ostaje treća zemlja po investicijama u Srbiji, to je važno i za naše privrednike", poručio je sa osmehom on.

Odgovarajući na pitanja prisutnih novinara, Cipras je naglasio da postoji značajna aktivnost Grčke i Srbije, jer do 2016. godine niko nije verovao da može doći ponovo do Visokog saveta u Solunu, kada je bilo reči o pitanju proširenja EU.

foto: Tanjug/Zoran Žestić

"Srbija ima pravo na priključenje EU. Pre toga nije postojala tako bliska saradnja, već uvek osećaj ljubavi, poštovanja, solidarnosti i simpatija naših naroda, a sada smo diplomatijom to izveli na pravi put, što otvara i značajna pitanja za naš region. Treba da se zapitamo da li politika inertnosti može da nas dovede do nečeg pozitivnog. Ja mislim da ne. Verujem u viziju naše saradnje i velikih projekata koji će nas povezati", zaključio je grčki premijer.

Predsednik Vučić je dodao da je važno sve probleme u regionu rešavati mirnim putem, jer bez stabilnosti nam nema ni napretka.

foto: Printscreen/Kurir tv

"Napori koje Aleksis i grčka Vlada ulažu u unapređenje mira su nešto iz čega svi ostali možemo da učimo. Mi smo opterećeni prošlošću, nastavićemo da tražimo rešenje za kosovski čvor kako bismo, osim plakanja i kukanja, nešto još ponudili svom narodu. Kada vam neko u 21. veku spreči trgovinu, vi na to nemate odgovor. Na iracionalne stvari ne možete imati racionalan odgovor. Srbija pokazuje uzdržanost, tako moramo da se ponašamo, iako ne donosi rezultate u odnosima sa Albancima. Nadamo se značajnijem pritisku EU i SAD na Prištinu da povuče mere", naveo je Vučić.

On se kratko osvrnuo i na pismo koje je dobio od američkog predsednika Donalda Trampa, ocenivši da dogovor Beograda i Prištine nije ni blizu.

foto: Printscreen/Kurir tv

"Nikome se ne pravdam, već radim čiste savesti ono što mislim da je najbolje za našu zemlju. Bilo bi dobro da imamo neki sporazum, ali od njega smo veoma daleko. Pismo Trampa je racionalno, očekivano od američkog predsednika, jer je Amerika priznala nezavisnost Kosova i neće je tako lako povući. Dobro je što zahtevaju dogovor sa Beogradom, jer tako i nas stavljaju u ulogu, ali naš narod je taj koji će na kraju odlučiti. Ovo je posao koji moram da završim zarad budućnosti naše dece i unučića. Kompromis je pobeda, ne poraz. Rusku reakciju nisam video, ali ruskog predsednika očekujem 17. januara u Beogradu. Neće se problemi rešavati oružjem, ko će sutra biti kriv ako vašeg brata, oca ili dete neko vraća u kovčegu? Zato se borim za mir, stabilnost i kompromis, a ne rat i sukobe", objasnio je predsednik Srbije.

Predsednik Srbije i premijer Grčke prethodno su imali tet-a-tet sastanak, dok su ministri dve vlade razgovarali na odvojenim, bilateralnim sastancima.

foto: Tanjug/Zoran Žestić

Nakon susreta dvojice zvaničnika, u Palati Srbija je održana druga sednica Visokog saveta za saradnju između Srbije i Grčke u prisustvu predsednika Vučića i premijera Ciprasa.

foto: Tanjug/Zoran Žestić

U subotu će u Beogradu biti održan sastanak kvadrilaterale, kojem će uz Vučića i Ciprasa, prisustvovati i premijeri Bugarske i Rumunije - Bojko Borisov i Vjorika Dančila.

(Kurir.rs/M. Jeremić/Foto: Tanjug/Zoran Žestić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track