CIPRAS PORUČIO NAKON SASTANKA SA VUČIĆEM: Priština doliva ulje na vatru i izaziva destabilizaciju
Foto: Tanjug/Zoran Žestić

reakcija

CIPRAS PORUČIO NAKON SASTANKA SA VUČIĆEM: Priština doliva ulje na vatru i izaziva destabilizaciju

Politika -

Grčki premijer Aleksis Cipras rekao je danas u Beogradu da su odluke Prištine o uvođenju carina od 100 odsto na robu iz Srbije i BiH i o transformaciji Kosovskih bezbednosnih snaga u vojsku neprihvatljive aktivnosti koje ne doprinose stabilnosti u regionu.

"Želim da pošaljem poruku osude za poteze kosovskih vlasti kojima se doliva ulje na vatru", rekao je Cipras posle razgovora sa srpskim predsednikom Aleksandrom Vučić.

Cipras je rekao da ti potezi Prištine "ne doprinose perspektivi stabilnosti u regionu već izazivaju destabilizaciju". Na zajedničkoj konferenciji za novinare Cipras je rekao da je situacija na Kosovu bila jedna od tema razgovora, da Grčka podržava Srbiju u naporima za postizanje rešenja i pozvao Beograd da ostane na tom kursu bez obzira na emocije.

Cipras je rekao da je svestan da Vučić i vlada Srbije imaju težak posao i da treba da ostanu na kursu na kom se trenutno nalaze, kao i da ih podržava u pokušajima da dođu do rešenja za Kosovo.

Grčki premijer je rekao da će Grčka podržati eventualni sporazum Beograda i Prištine.

"Grčka pozitivno gleda na svaki sporazum i svako rešenje između Srbije i Kosova koji će biti iskreno i održivo i koje će pomagati rešavanju problema u regionu i ostvarivanju stabilnosti", naveo je on i ponovio podršku briselskom dijalogu.

Prema njegovim rečima, "rešenje znači da postoji sporazum, što znači da postoji kompromis pri čemu niko ne dobija sve što želi".

Cipras je naveo i da je sporazum iz Prespe s Makedonijom dobar za stabilnost i da će doprineti da Makedonija "bude most a ne zid" između Srbije i Grčke, što će pozitivno doprineti i brojnih planiranim energetskim i infrastrukturnim projektima koji će povećati persektive za ekonomski razvoj.

Među projektima je izdvojio više gasnih projekata i železničku liniju Solun-Skoplje-Beograd i dalje ka Budimpešti. On je ponovio i podršku Atine evrointegracijama Srbije.

"Mislimo da je to put koji vodi stabilnosti na Balkanu i put koji pokazuje perspektivu Srbije u narednim godinama. Srbija je za nas država od strateškog značaja za bezbednost i stabilnost u regionu", naveo je Cipras.

(Kurir.rs/Beta)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track