GENERAL NATO PORUČIO DA KFOR OSTAJE NA KOSOVU: Veoma je važna dalja komunikacija KFOR i srpskih oružanih snaga
Foto: Zoran Šaponjić

situacija na kosovu

GENERAL NATO PORUČIO DA KFOR OSTAJE NA KOSOVU: Veoma je važna dalja komunikacija KFOR i srpskih oružanih snaga

Politika -

NATO, posredstvom KFOR-a, ostaje posvećen bezbednom i sigurnom okruženju na Kosovu i stabilnosti na širem Zapadnom Balkanu, poručuje šef Kancelarije NATO-a za vezu u Srbiji, brigadni general Čezare Marineli, i ističe važnost dalje komunikacije između KFOR-a i srpskih oružanih snaga.

U intervjuu za portal "Juropean vestern Balkans" (European Western Balkans), Marineli izražava žaljenje što je kosovska skupština usvojila tri zakona koji pokreću proces tranzicije Kosovskih bezbednosnih snaga.

"Ta odluka je doneta uprkos zabrinutosti koju je izrazio NATO. Iako je tranzicija Kosovskih bezbednosnih snaga u načelu pitanje o kojem Kosovo odlučuje, jasno smo stavili do znanja da nije trenutak za takav potez", rekao je on. Prema njegovim rečima, s obzirom na promenu mandata Kosovskih bezbednosnih snaga, Severnoatlantski savet će sada morati da preispita nivo saradnje NATO-a sa tim snagama.

"NATO ostaje posvećen, posredstvom KFOR-a, bezbednom i sigurnom okruženju na Kosovu i stabilnosti na širem Zapadnom Balkanu. Međutim, sve strane moraju da obezbede da ta odluka ne pojača dodatno tenzije u regionu", istakao je, te pozvao sve odgovorne političke aktere u regionu da se fokusiraju na napredak reformi i na dijalog.

Uz to, naglasio je važnost dalje komunikacije između KFOR-a i srpskih oružanih snaga. Marineli je, u intervjuu za EWB, izrazio zadovoljstvo što NATO i Srbija produbljuju praktičnu saradnju i jačaju partnerstvo u svim oblastima. "Srbija i NATO imaju dobre odnose, sa obuhvatnim praktičnim radom i rastućim političkim dijalogom koji u potpunosti uvažava srpsku politiku vojne neutralnosti. Radimo zajedno u obostranu korist i naša saradnja pomaže u osiguravanju bezbednosti na Balkanu i u širem međunarodnom kontekstu", istakao je.

Godinu na izmaku opisao je kao veoma uspešnu u tom smislu, navodeći kao primer, između ostalog, međunarodnu terensku vežbu upravljanja posledicama vanrednih situacija "Srbija 2018", održanu u oktobru, kao najveću vežbu te vrste koju je NATO ikada organizovao. Prema najnovijim dostupnim podacima, Srbija i NATO imaju više od 150 zajedničkih aktivnosti godišnje, zaključio je Marineli.

(Kurir.rs/Tanjug)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track