DAČIĆ IZRIČIT: Ako se Amerika uključi u dijalog Beograda i Prištine, mi zovemo Rusiju!
Foto: Beta

Povod Trampovo pismo

DAČIĆ IZRIČIT: Ako se Amerika uključi u dijalog Beograda i Prištine, mi zovemo Rusiju!

Politika -

Srbija bi mogla zvanično da zatraži uključivanje Rusije u pregovore Beograda i Prištine ukoliko se u taj proces u narednom periodu direktno uključi Amerika — izjavio je Ivica Dačić, šef srpske diplomatije.

foto: Marina Lopičić

Zvanična Priština je, naime, najavila da od januara pa do kasnog proleća dijalog između Beograda i Prištine ulazi u novu fazu, u koju će biti uključene i Sjedinjene Američke Države.

Zamenik kosovskog premijera Enver Hodžaj istakao je i da bi u toj formi moglo da se razgovara o 10 do 15 pitanja kako bi se od dosadašnje diplomatije „korak po korak“ došlo do - sveobuhvatnog sporazuma.

"Ukoliko bi se, eventualno, pokrenuo scenario promene formata pregovora tako što bi briselski dijalog zamenili razgovori u koje bi bila uključena i Amerika, srpska strana bi trebalo da pozove i Rusku Federaciju da uzme učešća", kaže Dačić za Sputnjik.

foto: Beta/European Council/Tashana Batista

Prema rečima ministra inostranih poslova Srbije, Beograd je, u svakom slučaju, potpuno i bez rezerve posvećen dijalogu.

„Ali, za prekid razgovora u Briselu apsolutno je i jedino kriva i odgovorna prištinska strana, koja ne samo što nije poštovala svoju jedinu obavezu, formiranje ZSO, već je i jednostranim potezima isključila mogućnost bilo kakvog daljeg pregovaranja o bilo čemu. Šta dalje da pričamo dok ne ukinu stoprocentne carine na robu koja dolazi iz unutrašnje Srbije i BiH? Preduslov svega je ukidanje te sumanute odluke koju zdrav razum ne može ni da pojmi“, rekao je Dačić.

(Kurir.rs/Sputnjik/Foto: Beta/Milan Obradović)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track