RUMUNSKA PREMIJERKA PODRŽALA EVROPSKI PUT SRBIJE: To će biti fokus tokom našeg predsedavanja EU
Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

sastanak kvadriterale

RUMUNSKA PREMIJERKA PODRŽALA EVROPSKI PUT SRBIJE: To će biti fokus tokom našeg predsedavanja EU

Politika -

Predsednica rumunske vlade Vjorika Danćila izjavila je danas da Rumunija podržava evropski put Srbije i namerava da tokom svog predsedavanja EU od 1. januara 2019. tu temu drži na agendi i u fokusu. Danćila je rekla da je upravo zato pozvala predsednika Srbije Aleksandra Vučića da poseti Bukurešt tokom predsedavanja Rumunije EU, kako bi se povećala vidljivost značajnih koraka koje je Srbija do sada preduzela na EU putu.

Ona je takođe čestitala Srbiji na nedavnom otvaranju poglavlja 17 i 18, i pozvala i Bugarsku i Grčku da zajednički obezbede svu moguću podršku Srbiji u otvaranju preostalih poglavlja, a potom i zatvaranju svih poglavlja u pregovorima sa EU. Premijerka Rumunije je, na zajedničkoj konferenciji za novinare u Beogradu posle sastanka kvadrilaterale, izrazila zadovoljstvo zbog organizovanja sastanka, važnog, kako je istakla, jer su se dotakli nekoliko važnih pitanja - saradnje među četiri zemlje, bilateralne ekonomske saradnje, saradnje u okviru kvadrilateralnog formata, ali I saradnje u oblasti energetike infrastruktre, turizma, sporta.

foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

"Želimo da imamo bolju ekonomsku povezanost, da prošrimo saradnju u regionu I da znajčajnije unapredimo direktne odnose I prijateljstva", rekla je Dančila. Kako je dodala, sa Vučićem je razgovarala o saradnji dve zemlje u infrastrukturi, kako da se dve zemlje povežu, ali i ekonomskom formatu koji bi bio podrška poslovnim ljudima iz Rumunije I Srbije da ulažu u dvema zemljama.

Podsetila je da Rumunija 1. januara preuzima šestomesečno predsedavanje EU I da zato namerava da iznese pregled zajednickcih tema koje mogu da stave na agendu zajedno, kao I kako da daju adekvatan doprinos procesu proširenja

"Rumunija želi da stavi poseban fokus na zapadni Balkan. Sva podrška Srbiji. Podržavamo proceš proširenja, to će biti prioritet na agendi i ključna oblast tokom predsedvanja", istakla je ona.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track