TAČI PRVO PROVOCIRA, PA PRIČA O DIJALOGU: Ubica Ivanovića nalazi se u Beogradu, spremni smo da nastavimo pregovore
Foto: Profimedia

redovna konferencija

TAČI PRVO PROVOCIRA, PA PRIČA O DIJALOGU: Ubica Ivanovića nalazi se u Beogradu, spremni smo da nastavimo pregovore

Politika -

Predsednik privremenih kosovskih institucija Hašim Tači izjavio je danas da se "ubice Olivera Ivanovića nalaze u Beogradu" i da "Beograd treba da doprinese njihovom privođenju pravdi". Tači je to rekao na godišnjoj konferenciji za novinare, koju je najviše posvetio nastavku dijaloga sa Beogradom. "Priština je spremna za nastavak dijaloga sa Beogradom", rekao je Tači koji se, kako kaže, nije odrekao ideje o pripajanju Kosovu tzv. Preševske doline, teritorije na jugu centralne Srbije, koju delom naseljavaju većinski Albanci.

Tači je rekao da sada više nego ikad veruje da će ta teritorija uskoro biti pridružena Kosovu. "Potpuno podržavam prava Albanaca u Preševskoj dolini, Preševu. Medveđi i Bujanovcu, danas snažnije nego ranije, verujem da njihovo pravo biti formalizovano i da će se te opštine pridružiti Kosovu", reka je Tači odgovarajući na pitanje novinara da li se odrekao ideje o pridruživanju tzv. Preševske doline Kosovu.

Najavio je iznošenje argumenata koji će, kako tvrdi, osporiti percepcije da je Kosovo prepreka za nastavak dijaloga. Podsetio je da Piština sada ima i svoj tim za dijalog, koji će, kazao je, imati njegovu punu podršku. Zalagaće se, istakao je, na postizanju "uravnoteženog sporazuma" sa Beogradom u "interesu mira i stabilnosti". Podsetio je da će sa timom za dijalog otputovti 8. januara u Brisel, gde će sa evropskim zvaničnicima razgovarati o mogućnosti nastavka dijaloga, iako bi, kako je rekao, tada više voleo da skija na Brezovici. "Radićemo veoma ozbiljno za potrebe naše zemlje, građana, stanja dobrosusjedskih odnosa, kako bismo postigli sveobuhvatni sporazum u narednim mesecima, a sve s ciljem da Srbija prizna Kosovo", kazao je Tači.

Rekao je i da će jedna od tema, čak, kako je kazao, među glavnim biti pitanje nestalih. "Definitivno da. Pitanje nestalih osoba će biti prva tema o kojoj će se razgovarati i ona je već ozvaničena , kazao je tači, preneo je Telegrafi. Govoreći o početku rada Specijalnog suda, Tači je rekao da svi koji su dobili pozive moraju da se odazovu, preneo je Zeri onlajn.

Iako nije odgovorio na pitanje da li se oseća ugroženim zbog početka rada ovog Suda, Tači je rekao da politika ne bi trebalo da utiče na pravosudni sistem. "Što se tiče pravosudnog sistema, politika ne bi trebalo da se mesa u sudske postupke. Skupština je donela odluku o formiranju ovog Sudu i ja to takođe podržavam. Kosovo nema šta da krije. Crni oblak koji se nadvio nad Kosovom mora biti uklonjen. Rat OVK je bio čist i pošten, ponosan sam što sam bio deo tog rata, kao i na sve moje borce", kazao je Tači. Kada je reč o odluci o transformaciji KBS u tzv. vojsku Kosova, Tači je rekao da je jedina greška to što je Priština na to čekala pet godina.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto ilustracija: Marina Lopičić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track