POPOVIĆ: Rusija je spremna da se uključi u dijalog  Beograda i Prištine! To je dodatno osnaživanje naše pozicije!
Foto: Kurir

ministar za inovacije

POPOVIĆ: Rusija je spremna da se uključi u dijalog Beograda i Prištine! To je dodatno osnaživanje naše pozicije!

Politika -

BEOGRAD - Ako do novog dijaloga jednom dođe pošto Priština ukine sporne odluke o formiranju vojske i uvećanju taksa, Rusija je spremna na zvaničan poziv Srbije da se uključi u dijalog Beograda i Prištine, izjavio je ministar za inovacije Nenad Popović.

"U atmosferi pritisaka koji na nas vrše zapadne zemlje, uslovljavajući naše članstvo u Evropskoj uniji odricanjem od Kosova, podrška Rusije poštovanju našeg Ustava znači dodatno osnaživanje naše pozicije. Uveren sam da ukoliko druge sile, poput SAD, uđu u dijalog, da će Srbija pozvati Rusiju da se uključi", rekao je Popović.

Prema rečima ministra, Rusija je dosledno i nepokolebljivo branila međunarodno pravo i pozicije Srbije na međunarodnoj sceni po pitanju Kosova. Dodaje da je Rusija istinski i dokazan prijatelj Srbije.

Ministar smatra da će u nekoj novoj fazi pregovora oko Kosova ta podrška biti i više nego potrebna i očekuje da će to biti potvrđeno tokom posete predsednika Rusije Vladimira Putina Srbiji i razgovora sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

"Verujem da će poseta predsednika Putina, pored potvrde odličnih političkih odnosa, doneti novi zamajac u razvoju ekonomskih odnosa i da će potpisani sporazumi otvoriti novu eru u ruskim investicijama u srpsku privredu, ali i saradnju u novim tehnologijama, inovacijama, digitalizaciji, korištenju nuklearne energije u mirne svrhe", rekao je ministar.

Upitan o tome da mnogi smatraju da je Rusija uz Srbiju jer to i njoj koristi, Popović ističe da Rusiji dugujemo najveću zahvalnost, kao i njenom predsedniku Putinu na podršci prilikom glasasnja za prijem lažne države Kosovo u Interpol.

"Da tada nije bilo Rusije, lažna država Kosovo bi bila članica Interpola. Isto tako, da u prošlosti nismo imali Rusiju i predsednika Putina uz sebe, srpski narod bi bio proglašen za genocidan, srpski manastiri bi postali takozvana kosovska baština u okviru uneska, ne bi postojala Rezolucija 1244 i Kosovo bi odavno bilo nezavisno. Srpski narod je svestan ključne uloge Rusije u odbrani naših najvažnijih nacionalnih interesa i zato Rusiju vidi kao najvažnijeg saveznika, prijatelja i zaštitnika Srbije", rekao je Popović.

Iz ugla ministra Popovića, događaj koji je obeležio političku scenu je nesumnjivo sve ono što se odnosilo na pitanje Kosova.

"Borba za Kosovo u pregovorima, kao i unutrašnje rasprave o mogućim rešenjima ovog najvažnijeg srpskog pitanja kreiralo je i odnose i atmosferu u našoj politici", ocenio je ministar.

Rešenje bi, kako kaže Popović, trebalo tražiti u okrviru Rezolucije 1244 i Ustava Srbije.

"Do rešenja se sigurno može stići pregovorima, samo treba biti uporan i strpljiv. Naravno, pregovori mogu da se nastave tek kada albanska strana povuče nerazumne odluke o formiranju takozvane vojske Kosova i povećanju taksi na srpsku robu. Treba reći otvoreno da su briselski sporazumi mrtvi. Odluke donete na osnovu njih treba ukinuti. Mora da se krene u dijalog iz početka u novom formatu, ne kao do sada, uz moderiranje slabe EU, već pod pokroviteljstvom Ujedinjenih nacija, uz učešće SAD, Rusije i Kine", zaključuje ministar.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track