BRNABIĆEVA PORUČILA IZ BANJALUKE: Potrebno mnogo političke mudrosti i hrabrosti da ne živimo kako nas vetrovi nose
Foto: Beta/Emil Vaš

reč premijerke

BRNABIĆEVA PORUČILA IZ BANJALUKE: Potrebno mnogo političke mudrosti i hrabrosti da ne živimo kako nas vetrovi nose

Politika -

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je potrebno mnogo političke mudrosti i hrabrosti da srpski narod "ne bi živeo kako ga vetrovi nose, nego kako sam želi" - u miru, stabilnosti, slobodi i nezavisan u donošenju odluka u sopstvenom najboljem interesu.Govoreći na svečanoj akademiji povodom Dana Republike Srpske, Brnabić je podsetila na reči srpski političara Stojana Novakovića da "život narodni ne sme da teče kako ga nose vetrovi", ocenivši da su na ovim prostorima uvek bili "snažni vetrovi i sa Istoka i sa Zapada, nikada naivni i nekako su se baš ovde uvek sudarali i prelamali".

"Za nas danas nema bolje opomene od ove rečenice i od naše prošlosti", ocenila je premijerka Srbije.

Prema njenim rečima, bez obzira "kakvi vetrovi bili na ovim prostorima", građanima su potrebni mir, stabilnost, sloboda i nezavisnost u donošenju odluka.

"Samo mir i stabilnost će omogućiti da u budućnosti u celom našem regionu svi građani, bez obzira na njihovu nacionalnost i veru, žive slobodnije, srećnije i zaklonjenije od svih vetrova", kazala je Brnabićeva.

Zbog toga će Srbija, dodala je, "mudro i strpljivo poštovati svoje međunarodne obaveze, prvenstveno Dejtonski mirovni sporazum, ne gubeći pritom osećaj za neophodnu meru pravde, nezavisnosti i slobode koju uživa Republika Srpska".

"Međunarodno pravo za nas nije samo mrtvo slovo na papiru i nije nam teško i nikada nam neće biti teško da, poštujući druge, ostanemo verni samima sebi i onom što smo nasledili iz prethodnih vremena", rekla je Brnabić.

Ona je kazala da će Srbija poštovati svaku odluku koju konsenzusom donesu tri konstitutivna naroda u Bosni i Hercegovini, ali da će uvek posebno brinuti za građane Srpske. Prema njenim rečima, radiće na osnaživanju specijalnih veza između Republike Srpske i Srbije kroz jačanje saradnje u oblasti kulture i obrazovanja.

(Kurir.rs/Beta/Foto ilustracija: Beta/Emil Vaš)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track