DRAGAN MARKOVIĆ PALMA:  Slovenija nije ljubomorna na uspeh Srbije, za razliku od bivših jugoslovenskih republika
Foto: Kurir

Lider Jedinstvene Srbije

DRAGAN MARKOVIĆ PALMA: Slovenija nije ljubomorna na uspeh Srbije, za razliku od bivših jugoslovenskih republika

Politika -

Lider Jedinstvene Srbije Dragan Marković Palma danas se sastao u Sloveniji sa Branislavom Rajićem poslanikom Stranke modernog centra, koja ima devet poslanika u parlamentu Republike Slovenije.

Tema razgovora bila je priznavanje Nacionalnog saveta Srba u Sloveniji, kao predstavničkog tela Srba u Sloveniji, od strane države Srbije, kao što je to učinjeno sa takvim organizacijama u bivšim jugoslovenskim republikama i drugim državama u kojima žive srbi. Tema je bila i zalaganje da srbi u Sloveniji dobiju status nacionalne manjine.

Tom prilikom Palma je rekao da je Slovenija najkorektnija od svih bivših jugoslovenskih republika i da nije ljubomorna na srpski uspeh kada je reč o političkoj stabilnosti, ekonomskoj sigurnosti i međunarodnoj popularnosti.

- Za razliku od drugih bivših jugoslovenskih republika, Slovenija ne šalje militantne poruke i do pre nekoliko meseci sa Slovenijom smo imali samo jedno nezatvoreno pitanje - Kosovo i Metohiju. U poslednje vreme Slovenija šalje poruku da će prihvatiti svaki dogovor između Beograda i Prištine. Slovenija je kuća na putu, baš kao i Srbija, i uz to je članica Evropske unije. Slovenija je država u kojoj su Srbi od svih tuđina najmanje tuđi. Samo prošle godine 10.500 Srba je dobilo radne dozvole u Sloveniji - rekao je Marković.

Branislav Rajić kaže da je prioritet saradnje pre svega pomoć Srbije u delu priznavanja Nacionalnog saveta Srba u Sloveniji. Na taj način bi se mnogo snažnije čulo zalaganje da Srbi u Sloveniji dobiju status nacionalne manjine kakav imaju Italijani i Mađari.

Delegaciju su pored Palme činili narodni poslanici Vojislav Vujić i Đorđe Kosanić, načelnik Pomoravskog okruga Goran Milosavljević, portparol Jedinstvene Srbije Života Starčević i Marko Maljković direktor Doma učenika u Jagodini.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track