10 PLOTUNA, HIMNA I SVEČANI DOČEK ISPRED PALATE SRBIJA: Putin se poklonio srpskoj zastavi, zahvalio Vučiću, a Srbima poručio: Hvala na srpskom bratskom narodu na toplom prijemu! (FOTO)
Foto: Marina Lopičić, Printscreen RTS

ruski predsednik u poseti srbiji

10 PLOTUNA, HIMNA I SVEČANI DOČEK ISPRED PALATE SRBIJA: Putin se poklonio srpskoj zastavi, zahvalio Vučiću, a Srbima poručio: Hvala na srpskom bratskom narodu na toplom prijemu! (FOTO)

Politika -

BEOGRAD - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić priredio je danas za predsednika Rusije Vladimira Putina svečani doček ispred Palate Srbija, uz 10 počasnih plotuna, intoniranje himne dve države i smotru počasne garde.

1 / 46 Foto: Marina Lopičić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poželeo je dobrodošlicu ruskom predsedniku Vladimiru Putinu i izrazio zahvalnost na njegovom ličnom angažmanu na razvoju srpsko-ruskih odnosa.

"Kada smo se upoznali pre šest godina, uglavnom smo razgovarali kako Srbija da vraća dugove, a danas Srbija nema problema s tim, plaća sve na vreme i postala je pouzdan partner Ruskoj federaciji", rekao je Vučić u uvodnom obraćanju, nakon kojeg su dva predsednika nastavili razgovore uz dve delegacije, u užem sastavu.

U ruskoj delegaciji su između ostalih šef diplomatije Sergej Lavrov, ministar energetike Aleksandar Novak, šef Gasproma Aleksej Miler i drugi, a dočeku su prisustvovali premijerka Ana Brnabić i ministri srpske vlade.

Vučić i Putin su se zatim uputili na sastanak u užem formatu. Na putu do sale za sastanak ruski predsednik obiŠao je, u društvu svog domaćina, predsednika Vučića, izložbu "Srpsko-ruske veze u dokumentima Arhiva Srbije od 1804 do 1918".

Oni će prvo razgovarati u četiri oka, a potom će im se pridružiti i nekoliko ministara. Nakon toga biće održan sastanak delegacija dve zemlje i potpisan čitav niz dokumenata.

1 / 54 Foto: Marina Lopičić

Predviđeno je potpisivanje više od 20 sporazuma, a nakon toga biće upriličena i svečanost uručenja ordena Aleksandra Nevskog srpskom predsedniku kojim ga je odlikovao na Božić. Nakon toga dva predsednika obratiće se medijima.

Posetu ruskog predsednika prati skoro 600 akreditovanih novinara, snimatelja i fotoreportera - iz Srbije, Rusije, regiona, kao i dopisnici svetskih agencija.

Predsednik Rusije Vladimir Putin zahvlio se Aleksandru Vučiću na lepim rečima tokom sastanka u Palati Srbije. „Zahvalio bih se svim Srbima na toplom prijemu“, rekao je Putin. Posebno se osvrnuo na povećanje robne razmene dve zemlje.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: Marina Lopičić/Foto: Printscreen RTS)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track