PREDSEDNIK RUSIJE U SRBIJI Putin: Samo ako smo zajedno pobeđujemo SVI DETALJI POSETE!
Foto: Marina Lopičić, Tanjug/Filip Krainčanić

Poruka predsednika Srbije Aleksandra Vučića i Rusije Vladimira Putina

PREDSEDNIK RUSIJE U SRBIJI Putin: Samo ako smo zajedno pobeđujemo SVI DETALJI POSETE!

Politika -

Vladimir Putin u razgovoru s Aleksandrom Vučićem rekao da odnosi dve države nisu od juče, već da traju vekovima i imaju duboke i čvrste korene, a da dva naroda vezuje duhovna bliskost

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i prvi čovek Ruske Federacije Vladimir Putin razgovarali su juče o svim temama iz društvenog života, Kosovu i Metohiji, unapređenju ekonomske saradnje... Putin je rekao da odnosi Srbije i Rusije nisu od juče i od danas, već da traju vekovima, imaju duboke i čvrste korene, a da dva naroda vezuje duhovna bliskost.

- Kada smo zajedno, tu je i pobeda - poručio je Putin parafrazirajući rusku narodnu poslovicu.

foto: TANJUG/ Rade Prelić

Stalni kontakti

Šef Kremlja podsetio je da sa srpskim predsednikom ima stalne kontakte:

- Između naše dve zemlje postoji strateška saradnja, koja je tradicionalna za naše zemlje i naše narode.

Putin je priznao da Moskva deli zabrinutost srpskog rukovodstva u vezi sa pitanjem KiM, a stav Rusije u tom slučaju je jasan - Moskva se zalaže za uzajamno prihvatljivo rešenje Beograda i Prištine, ali bazirano na Rezoluciji 1244 SB UN.

- Rusija je isto kao i Srbija zainteresovana da situacija na Balkanu bude stabilna i bezbedna. Kosovske vlasti preduzele su neke provokativne akcije, koje su dodatno pogoršale situaciju - rekao je Putin navodeći kao primer odluku Prištine o formiranju Vojske Kosova što, kako kaže, predstavlja kršenje Rezolucije 1244 .

foto: Tanjug/Rade Prelić

Posredovanje u dijalogu

Na pitanje o tome da se često govori o posredovanju Rusije u dijalogu i da li do toga može da dođe, Putin je rekao da je Rusija uvek aktivno učestvovala, ali da je, napomenuo je, EU ta koja je posrednik.

- EU je posrednik, ali malo toga postiže - rekao je on, navodeći da se ne sprovodi ono što je dogovoreno i u tom kontekstu posebno je istakao činjenicu da još nije formirana ZSO.

Takođe je podsetio da je Rezolucijom 1244 predviđeno da određeni broj srpskih policajaca i graničara može da bude na teritoriji Kosova.

- Gde su oni? - upitao je Putin i istakao da je Rusija spremna da sarađuje sa svima, ali da je važno i da se poštuje međunarodno pravo.

foto: Ivana Kljajić

Realističan

Vučić je rekao je da je potpuno jasno da bez Rusije, zbog njene snage u Savetu bezbednosti UN, neće biti rešenja kosovskog pitanja i istakao da će se pre postizanja bilo kakvog dogovora posavetovati sa ruskim predsednikom Putinom.

- Mi sve vreme pričamo o rešenju, svi vole da pričaju o rešenju i vole dobre vesti, ali ja sam realističan čovek i ne mogu da budem optimističan i govorim o rešenju. U ovom trenutku ga ne vidim. Nadamo se, ali ne mislim da je blizu i da je realno da bude u nekom skorijem roku - istakao je Vučić i preneo da je ruskom kolegi govorio o protivpravnim taksama koje je uvela Priština, kao i o osnivanju tzv. Vojske Kosova, suprotno Rezoluciji 1244.

- Čini mi se da smo i u tom pogledu dobili značajnu podršku predsednika Putina.

Putinu je preneo da je Srbija uvek bila spremna za razgovore i kompromise, ali da nikada ne može i neće pristati na poniženja:

- Plašim se da neki ljudi nisu spremni na kompromise. Mi ćemo i dalje istrajavati na tome i tražiti ih, ali ponavljam, i to sam rekao Putinu, nikome nećemo dozvoliti da unizi Srbiju.

foto: Kancelarija Predsednika Republike

Pouzdan partner

Vučić je naglasio i da je ponosan na činjenicu, koju je i Putin istakao na sastancima, da je Srbija vrlo disciplinovana zemlja, da ima ima disciplinovanu Vladu i da sve svoje obaveze ispunjava i plaća na vreme.

- Nema kod nas više kašnjena, dugova, problema, Srbija je pouzdan partner Rusiji. Kada smo se upoznali, ja sam se mučio kako da ispunimo sve dugove... Mislim da je Aleksej Miler imao noću moru od mene svaki put kada bi me video, koliko sam molio za odlaganje plaćanja - ispričao je Vučić.

Dvojica predsednika su posebno razgovarali o trgovinskim odnosima i investicijama dve države, čija je robna razmena dostigla dve milijarde dolara.

- Nastavljaju se kontakti između privrednika, poslovnih ljudi, u sferi poljoprivrede. Potencijali za razvoj naše saradnje još više će doći do izražaja posle potpisivanja sporazuma o slobodnoj trgovini između Srbije i Evroazijske unije, negde do kraja godine - rekao je Putin i najavio nastavak saradnje u vojnoj i vojnotehničkoj oblasti, ističući da će Rusija i dalje pomagati Srbiji u jačanju njene bezbednosti.

foto: Printscreen

Putina ispred Hrama

DOČEKALO 125.000 LJUDI

Vučić i Putin su u pratnji poglavara SPC obišli Hram Svetog Save, ispred kog ih je dočekalo, prema proceni MUP, između 120.000 i 125.000 građana. Ispred Hrama su ih dočekali i svi ministri Vlade Srbije, direktor BIA Bratislav Gašić, savetnici predsednika Milorad Veljović i Veselin Milić, neki od narodnih poslanika, sin predsednika Srbije Danilo Vučić. Među njima je bila i pevačica Svetlana Ražnatović.

Građani su se oko 15 časova okupili ispred Palate Albanija, a odatle su, šetajući beogradskim ulicama, došli do Hrama. Ispred Hrama je bio postavljen video-bim, kao i na Slaviji, gde su se puštale i ruske pesme.

U gomili su bili transparenti na kojima je pisalo: „Spasiba president“ i „Za slobodnu i pristojnu Srbiju“. Vučić i Putin su, kako je i bilo najavljeno, simbolično učestvovali u lepljenju mozaika koji se izrađuje za Hram.

Dvojica predsednika su sišli i u kriptu Hrama i tamo zapalili sveće. Putin je po izlasku iz Hrama kratko pozdravio građane.

Turski tok dolazi u Srbiju

PRIPREMAMO SE ZA IZGRADNJU GASOVODA

Vučić je naveo da očekuje mnogo od gasovoda Turski tok, jer je „ruski gas najbolji i najjeftiniji“. Kako je naveo, Srbija je završila sve što je neophodno da se priključi na taj gasovod.

- Naslušao sam se priča odakle sve gas može da stigne, ali mi ne možemo da plaćamo duplo skuplje drugi gas, hoćemo da nabavljamo najbolji i najjeftiniji gas, a to je ruski gas - kazao je Vučić i istakao da su postignuti dogovori o izgradnji gasovoda u budućnosti, ali i oko povećanja našeg skladišta gasa, koje će biti 750 miliona kubnih metara gasa u Banatskom Dvoru, kao i o izgradnji gasnih elektrana i gasifikaciji Srbije.

Putin je kazao da je Rusija spremna da u razvoj infrastrukture u Srbiji, između ostalog i u nastavak gasovoda Turski tok preko teritorije Srbije, uloži neophodne resurse u iznosu od oko 1,4 milijarde dolara.

- Mi praktično pripremamo taj posao, u stvari ga počinjemo, ali na kraju krajeva, sve će zavisiti od drugih zemalja, između ostalog i zemalja EU - izjavio je Putin.

Infrastruktura

ULAGANJA DO 660 MILIONA €

Vučić je kazao da se razgovaralo o infrastrukturnom zajedničkom delovanju, posebno na železnicama.

- Veliki su planovi pred nama i ako sve to budemo ispunili, siguran sam da će železnice postati ponovo jedan od najunosnijih vidova saobraćaja, čime će naši građani moći da se ponose. Ti ugovori su već danas vredni 230 miliona evra, a verujem da, ako sve budemo izgurali, mogu da dostignu vrednost od 660 miliona evra - rekao je Vučić.

foto: Kurir

U DANAŠNJEM ŠTAMPANOM IZDANJU KURIRA PROČITAJTE JOŠ:

Braća po pravoslavlju

Putin: Vučić je znameniti Srbin Vučić: Orden posvećujem ocu

Koju tajnu krije najčuvaniji kofer u ruskoj delegaciji

Nuklearna aktovka može da uništi svet

Skandal učesnika Đilasovog protesta

Putin je autokrata, ne treba nam u Srbiji

Potpredsednik Vlade o godišnjici ubistva

Ljajić: Ostavite na miru Oliverovu porodicu

Horor u opštoj bolnici u Kraljevu

Jezivo: Mrtve bebe tri godine držali u zamrzivačima!

Maturanti spremni za nova predavanja

Đaci će učiti odbranu i zaštitu

Tragedija u OŠ Branko Radičević" u Inđiji

Učenica sedmog razreda preminula u zbornici

Mladiću iz Knića određen pritvor

Bivšu devojku silovao u autu?

Želela porodicu s Vrawešom

Karleuša: Ognjene, napravi mi bebu!

Vedrana Rudan osula paljbu po Karleuši

Po...ala se, pa sad kuka i traži pomoć!

Paparaco: Glumac više ne krije da je zaljubljen u crnku

Petar Strugar prošetao novu devojku

Bojana Gregorić Vejzović

Zvezda serije "Pogrešan čovek": U Beogradu imam mnogo prijatelja

Novi izazov na društvenim mrežama

10 godina je prošlo kao tren

Kurir / I. Kljajić - S. Slamnig

Foto: Marina Lopičić, Tanjug / Filip Krainčanić

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track