Ban: Srpski narod da bude ponosan na Jeremića

Ban: Srpski narod da bude ponosan na Jeremića

Politika -
Sa njim sam blisko sarađivao, uzajamno se poštujemo i radujem se ponovnoj saradnji od septembra, kaže generalni sekretar UN

NJUJORK - Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki-mun izjavio je da bi srpski narod trebalo da bude ponosan što će u narednom periodu aktuelni šef diplomatije Vuk Jeremić predsedavati Generalnom skupštinom UN.

Ban je u razgovoru sa dopisnicima medija sa prostora bivše Jugoslavije, pred svoju posetu regionu, uključujući i Srbiju, istakao da je do sada veoma blisko sarađivao sa Jeremićem, i da je on jedan od ministara spoljnih poslova država članica UN sa kojim se najviše susretao.

"Srpski narod bi trebalo da bude ponosan što će tako istaknuta osoba da bude na čelu Generalne skupštine. Sa njim sam blisko sarađivao, uzajamno se poštujemo i radujem se ponovnoj bliskoj saradnji od septembra", kazao je generalni sekretar UN.

On je dodao i da bi Jeremić sa nove funkcije na kojoj će biti, trebalo da postupa izvan srpskih pitanja i sa stanovišta agende UN.

Na pitanje dopisnika kosovske televizije, kako komentariše Jeremićevu izjavu da će Kosovo "samo preko njega mrtvog postati članica UN", Ban je odgovorio da Jeremić to nije rekao u svojstvu izabranog predsednika Generalne skupštine, već kao zvaničnik srpske vlade.

"Članstvo u UN je nešto što će biti odlučeno na osnovu preporuka Saveta bezbednosti i usvojeno od strane Generalne skupštine", naglasio je prvi čovek svetske organizacije.

Generalni sekretar je najavio da će posetiti šest država i Kosovo, ali je naglasio da će njegova poseta Kosovu biti u skladu s rezolucijom Saveta bezbenosti UN 1244.

Ban će u poseti regionu boraviti od 20. do 26. jula, posetu započinje u Sloveniji, a završava u Bosni i Hercegovini.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track