JELEK, ANTERIJA I OPANCI... Ovako je ambasador Srbije Aleksandar Ristić blistao u nošnji pred predsednicom Etiopije! (FOTO)
Foto: Ministarstvo spoljnih poslova Srbije

predao akreditive u nekadašnjoj carskoj rezidenciji

JELEK, ANTERIJA I OPANCI... Ovako je ambasador Srbije Aleksandar Ristić blistao u nošnji pred predsednicom Etiopije! (FOTO)

Politika -

Ambasador Aleksandar Ristić predao je 24. januara 2019. godine akreditivna pisma predsednici Savezne Demokratske Republike Etiopije Sahlevork Zevde. Na ceremoniji u Nacionalnoj palati, nekadašnjoj carskoj rezidenciji i kancelariji Hajla Selasija, ambasador Ristić pojavio se u srpskoj, šumadijskoj narodnoj nošnji.

1 / 8 Foto: Ministarstvo spoljnih poslova Srbije

Diplomatski protokol u svim državama sveta predviđa da ambasador na svečanosti predaje akreditiva, jednoj od najformalnijih diplomatskoh aktivnosti, može biti odeven u tamno odelo (ili kostim, za dame), diplomatsku uniformu ili nacionalnu nošnju.

foto: Ministarstvo spoljnih poslova Srbije

Domaćini i šefica etiopske države sa simpatijama su gledali na odevnu kombinaciju srpskog ambasadora, posebno jer takav izbor odeće nije uobičajen za evropske diplomate, ali je veoma čest kada su u pitanju predstavnici afričkih ili azijskih država.

U razgovoru koji je usledio, Sahlevork Zevde, prva žena predsednik u istoriji Etiopije, istakla je da se o istorijatu prijateljstva Srbije i njene zemlje može pričati satima. Sagovornici su se saglasili da na čvrstim temeljima bratstva dva naroda treba nastaviti izgradnju savremenih veza Srbije i Etiopije.

Ambasador Ristić karijerni je diplomata, koji se duže od decenije bavi pitanjima vezanim za afrički kontinent. Prva diplomatska služba bila mu je upravo u Adis Abebi, a radio je i u našim ambasadama u Damasku i Bejrutu.

(Kurir.rs/MSP/Foto: Ministarstvo spoljnih poslova)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track