POSLEDNJA NADA: Srbi s Kosova očekuju da bivši komandant OVK može da otkrije sudbinu nestalih?!
Foto: Zoran Šaponjić

ISTRAŽIVANJE BIRN

POSLEDNJA NADA: Srbi s Kosova očekuju da bivši komandant OVK može da otkrije sudbinu nestalih?!

Politika -

Porodice čiji su članovi tokom rata na Kosovu privedeni i nestali iz Orahovca, nadaju se da bi bivši komandant tzv. Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) Sabahajdin Cena, koga je Specijalizovano tužilaštvo u Hagu nedavno saslušalo, mogao da otkrije značajne informacije, iako on sam negira da je učestvovao u kidnapovanju.

Marko Vitošević je pazio na svoju porodičnu kuću u Orahovcu, kada su njega i još trojicu komšija 16. juna 1999. godine odveli naoružani ljudi u uniformama OVK.

Rat se završio samo nekoliko dana ranije, a snage Beograda su se povukle u Srbiju. Srbi koji su ostali na Kosovu postali su manjina koju vojska više nije štitila, a porodica Vitošević se plašila za svoju bezbednost.

Supruga Marka Vitoševića i jedan njegov sin napustili su kuću samo dan ranije i otišli su u deo Orahovca u kom su živeli Srbi, a on je ostao da pazi na imovinu.

Drugi Markov sin, Zvezdan, koji je već živeo u drugom delu grada, kaže da su mu svedoci rekli da su pripadnici OVK išli od kuće do kuće, vezivali ljude i odvodili ih.

„Ugurali su ih u automobil i odvezli u nepoznatom pravcu,” rekao je Zvezdan Vitošević.

Dodao je da je kasnije od jednog Srbina, koji je uhvaćen zajedno sa njegovim ocem, saznao da su ih pripadnici OVK mučili u njihovom štabu koji se nalazio i objektu lokalne vatrogasne službe, i da su ih uveče odveli na periferiju grada.

Drugi Srbin mu je ispričao da je pobegao kada su ga borci OVK odvezali. Dok je bežao, čuo je pucnjavu.

„Čuo je pucnjavu, ali nije video pogubljenja. Od tada mu se gubi svaki trag (njegovom ocu),“ rekao je Zvezdan Vitošević.

U cilju istrage navodnih zločina koje su počinili pripadnici OVK tokom i nakon rata 1998-1999. godine, Specijalizovano tužilaštvo u Hagu je ovog meseca počelo da obavlja razgovore sa bivšim komandantima OVK.

Jedan od osmorice koji su do sada saslušani je i Sabahajdin Cena, koji je tokom rata bio jedan od vodećih zvaničnika OVK u Orahovcu.

Meštani veruju da bi Cena mogao da bude koristan svedok tužiocima jer on navodno ima informacije o najmanje 30 Srba koji su tokom i nakon rata nestali u Orahovcu.

Cena je saopštio da je razgovarao sa haškim tužiocima 14. i 15. januara u Prištini. „Razgovarali su sa mnom o otmicama i nestancima srpskih civila u regionu Orahovca,“ rekao je on za BIRN.

Dodao je da je saslušan kao osumnjičeno lice, negirajući da je učinio išta loše: „Istina je da nisam nikoga ubio. Ja lično nikada nisam bio umešan u bilo kakav zločin … Istina je da su neki Srbi ubijeni, ali ne znam ni ko ih je ubio, ni pod kakvim okolnostima,” naglasio je on.

Filip Rudić, BIRN Beograd

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track