TAČI U PANICI ZBOG HARADINAJA: Ne stvarati okolnosti da Rusija sedne za pregovarački sto
Foto: EPA VALDRIN XHEMA

UPLAŠIO SE

TAČI U PANICI ZBOG HARADINAJA: Ne stvarati okolnosti da Rusija sedne za pregovarački sto

Politika -

Predsednik privremenih prištinskih institucija, Hašim Tači, bio je prilično neodređen i uzdržan kada su ga novinari pitali o ishodu jutrošnjeg razgovora institucionalnih lidera sa američkim ambasadorom Filipom Kosnetom po pitanju ukidanja uvećanih taksi na robu iz Srbije i BiH, na čemu, inače, SAD insistiraju.

"Kosovo će ostati doživotni prijatelj sa SAD, ni pojedinac, ni program, ne može uticati na partnerstvom Kosova i Amerike", rekao je Tači, preneo je portal Ljajmi.

Na konkretno pitanje o jutrošnjem sastanku sa ambasadorom Kosnetom, Tači je rekao da su to uobičajeni susreti, koji se redovno dešavaju.

foto: EPA

"Takvi sastanci se često održavaju i redovni su sastanci s ambasadorom i nosiocima institucija u našoj opredeljenosti za državnu agendu", rekao je Tači.

On je rekao da je ovaj sastanak doprineo pojašnjavanju narednih koraka i jačanju saradnje sa SAD.

Za razliku od Tačija, premijer privremenih prištinskih institucija Ramuš Haradinaj je na istom skupu rekao novinarima da ne odstupa od stava da takse ostaju, ne isključujući pritom mogućnost raspada aktuelne koalicije.

Tači:Ne stvarati okolnosti da Rusija dođe za pregovarački sto

Ne treba stvarati okolnosti koje bi dovele Rusiju za pregovarčki sto, kaže kosovski predsednik Hašim Tači povodom predloga Ramuša Haradinaja o međunarodnoj konferenciji za Kosovo, što je on postavi kao jedan od uslova za ukidanje taksi na robu iz Srbije.

"Proces dijaloga vodi EU i ima punu podršku SAD, tako će se ostati i u budućnosti. Ne treba da stvaramo okolnosti koje bi pogodovale Rusiji da dođe za sto.Mislim da treba da imamo puno poverenje u EU i SAD, bez uključivanja faktora koji nisu priznali nezavisnost Kosova i nemaju simpatije prema budućnosti Kosova u NATO i EU", kaže on.

foto: AP

U intervjuu za Radio Slobodna Evropa, nakon sastanka kosovskih lidera sa američkim ambasadorom Filipom Kosnetom ranije danas u Prištini, na kojem je ponovljen zahtev Vašingtona da se ukinu takse, Tači je vodećim funkcionerima u institucijama poručio da preduzmu "pametne i strateške korake" kada je u pitanju suspenzija odluka vlade o taksama.

Upitan kakve posledice mogu biti po Kosovo, ukoliko ne podrži zahtev SAD-a, Tači kaže da se "ni po koju cenu i ni pod kojim okolnostima partnerstvo neće odbiti".

"Strateška saradnja Kosova i SAD je od suštinskog znacaja, iznad svake dnevne politike. Niko i nikakva druga agenda ne stoji iznad interesa strateškog partnerstva Kosova i SAD. Dakle, nijedna osoba i nikakva druga agenda", naveo je on.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto ilustracija: EPA/Valdrin Xhema)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track