BRNABIĆEVA URUČILA POČASNE MAČEVE TROJICI MINISTARA: Ponosna sam na naš sistem vojnog obrazovanja (FOTO)
Foto: Beta/Ministarstvo odbrane/Darimir Banda

vojna svečanost

BRNABIĆEVA URUČILA POČASNE MAČEVE TROJICI MINISTARA: Ponosna sam na naš sistem vojnog obrazovanja (FOTO)

Politika -

Usavršavanje osme klase Visokih studija bezbednosti i odbrane (VSBO) počelo je danas, a predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić rekla je da je ponosna na naš sistem vojnog obrazovanja i polaznicima poručila da će oni u narednoj deceniji politički i profesionalno biti odgovorni za razvoj sistema bezbednosti.

Premijerka je na svečanosti u Domu garde uručila srednjovekovne srpske mačeve polaznicima prethodnih klasa među kojima su, osim oficira Vojske Srbije i policijskih generala, i aktuelni ministri odbrane, policije i finansija Aleksandar Vulin, Nebojša Stefanović i Siniša Mali.

foto: Beta/Ministarstvo odbrane/Darimir Banda

Brnabić je, kao izaslanica predsednika Srbije Aleksandra Vučića, istakla da bezbednosni izazovi i rizici danas traže jedinstven pristup u oblasti spoljne i ekonomske politike, unutrašnje bezbednosti, politike odbrane i svih društvenih oblasti.

"Zato su polaznici nove, osme klase, ne samo oficiri Vojske Srbije, već i visoki državni funkcioneri iz institucija koje kreiraju i sprovode politiku odbrane i bezbednosti", rekla je Brnabić.

foto: Beta/Ministarstvo odbrane/Darimir Banda

Premijerka je izrazila zadovoljstvo što se na VSBO, osim predstavnika Srbije, usavršavaju i polaznici iz zemalja regiona kao što su Hrvatska, Slovenija, BiH, Makedonija, ali i drugih zemalja kao što je Alžir.

"Svi oni se školuju zajedno sa kolegama iz naše zemlje i to je jedna od potvrda kvaliteta i poverenja koje imaju naš Univerzitet odbrane i naše vojno-obrazovne institucije", naglasila je Brnabić i dodala da je to, takođe, i potvrda da regionalna bezbednost zavisi upravo od dobre saradnje svih međunarodnih subjekata.

foto: Beta/Ministarstvo odbrane/Darimir Banda

Brnabić je čestitala polaznicima 8. klase što su odabrani da se usavršavaju na VSBO i istakla da će biti privilegovani korisnici usluga i kapaciteta koje pružaju Ministarstvo odbrane i druga ministarstva i agencije Vlade Srbije, ali i izabrani profesori fakulteta iz Srbije i inostranstva.

"Kao predsednica Vlade, ponosim se Vojskom Srbije, našim sistemom vojnog obrazovanja i vama garantujem moju ličnu podršku u daljem napredovanju", poručila je premijerka na svečanosti kojoj je prisustvovao i načelnik Generalštaba Vojske Srbije Milan Mojsilović.

Diplomu VSBO do sada je stekao 101 polaznik, a ove godine u novoj klasi je njih devet - pet iz državnih struktura i vladinih institucija, tri iz Vojske Srbije i jedan iz oružanih snaga BiH.

Načelnik VSBO Goran Župac rekao je da se država ponosi ovom školom koja, kažem predstavlja najviši nivo karijernog usavršavanja ne samo u Vojsci Srbije i Ministarstvu odbrane, već i u ostalim državnim institucijama.

foto: Beta/Ministarstvo odbrane/Darimir Banda

Program VSBO obuhvata 25 tema podeljenih u tri celine koje se odnose na geostrategiju i geopolitiku, nacionalne institucije bezbednosti i odbrane, kao i o međunarodne institucije bezbednosti i odbrane.

''Pored teorijskih osnova, imamo i praktične oblike nastave u okviru kojih obilazimo sve institucije povezane sa sistemom bezbednosti i odbrane u Srbiji, posećujemo zemlje regiona iz kojih dolaze polaznici, a organizujemo studijska putovanja u Brisel gde posećujemo sedište NATO i EU i u Londonu gde posećujemo koledže za bezbednost i odbranu'', objasnio je Župac.

Među polaznicima 8. klase je profesor Pravnog fakulteta za privredu i pravosuđe u Novom Sadu, Zoran Pavlović, koji smatra da je za sistem bezbednosti i odbrane u Srbiji VSBO jedan od najvažnijih oblika kontinuiranog obrazovanja.

''Polaznicima pruža priliku da se upoznaju sa vrednostima koje treba da promovišu na svojim radnim mestima i da šire misiju mira, bezbednosti i stabilnosti u zemlji i regionu. Ovo nije klasičan školski primer obrazovanja već interaktivni pristup predavača i polaznika daju svoje komanetrae, iznose studije slučaja i na taj način dobijamo kvalitet koji bi trebalo da bude proširen i sve druge nivoe obrazovanja'', rekao je Pavlović.

Pripadnik oružanih snaga BiH koji je polaznik 8.klase VSBO, Milorad Krajčunović, zahvalio je državi Srbiji i Vojsci Srbije na pozivu da pohađaju studije bezbednosti.

''Očekujem razmenu iskustava i sagledavanje mnogih geostrateških i bezbednosnih pitanja koja se posebno odnose na naš region'', kaže Krajčunović.

Komandant 204. vazduhoplovne brigade aerodroma ''Batajnica'' Željko Bilić koji je, takođe, polaznik 8.klase očekuje da na studijama proširi svoje znanje i da sa kolegama iz zemalja okruženja razmenimo iskustva kako bi doprineli sistemu odbrane Srbije. Da sistem unapredimo i zaokružimo kao jednu celinu, nadamo se da ćemo to uspeti i da ćemo svoja znanja podoći na viši nivo i dati maksimalan doprinos jedinicama u koje se vratimo ili na pozicije na koje budemo postavljeni'', rekao je Bilić.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: Beta/Ministarstvo odbrane Srbije/Darimir Banda)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track