ĐILASOVA KOALICIJA ODRŽALA NOVI PROTEST: Još jedna šetnja ulicama Beograda!
Foto: Damir Dervišagić

ĐILASOVA KOALICIJA ODRŽALA NOVI PROTEST: Još jedna šetnja ulicama Beograda!

Politika -

Deveti protest opozicije okupljene oko Dragana Đilasa počeo je večeras oko 18 časova na platou ispred Filozofskog fakulteta u Beogradu.

Među okupljenima bili su i lideri Saveza za Srbiju Dragan Đilas, Boško Obradović, Borko Stefanović, Janko Veselinović...

Okupljeni su duvali u pištaljke i nosili transparente protiv vlasti "Dosta obećanja i laži, penzioneri su gladni", a sa razglasa su se čule pesme "Izađi i bori se", "Barbarina pesma". . .

Nakon obraćanja profesorke Filozofskog fakulteta Marije Bogdanović, pevača Marka Šelića Marčela i predstavnice Udruženja malinara Sladjane Stanković, okupljeni građani su krenuli u šetnju centralnim gradskim ulicama.

Pročitano je i pismo studenata FPN, u kojem se traži ostavka ministra prosvete Mladena Šarčevića, zbog toga što je profesore koji su podržali proteste nazvao neozbiljnim.

Nakon njihovog obraćanja građani, sa Platoa išli su u šetnju Vasinom ulicom, preko Terazija, Kralja Milana, Takovske i Svetogorske do Makedonske i zgrade Politike.

Kod zgrade RTS-a su upalili baklje, razvili transparent "Počelo je", ali i izlepili ulaz nalepnicama na kojima su "pomešani" logo RTS-a i "Pinka".

1 / 9 Foto: Damir Dervišagić

Protest je održan i u Jagodini, Kragujevcu i Severnoj Mitrovici.

Da podsetimo, prvi protest održan je u Kruševcu 30. novembra 2018. godine, zbog napada na jednog od lidera Saveza za Srbiju Borka Stefanovića i još dvojicu aktivista u tom gradu. Od 8. decembra protesti se organizuju svake subote u Beogradu.

Na početku organizovanja protesta zatraženo je da se pronađu nalogodavci napada na Borka Stefanovića i aktiviste Levice.

Zahtevi su dopunjavani, pa je od RTS-a zatraženo da protestima posveti pet minuta u svojim informativnim programima, jednako izveštavanje o svim političkim opcijama na javnom medijskom servisu, pronalazak počinilaca i nalogodavaca ubistva Ivanovića i napada na novinara Milana Jovanovića.

Potom je zatražena ostavka ministra unutrašnjih poslova Srbije Nebojše Stefanovića i generalnog direktora RTS-a Dragana Bujoševića i urednika Informativnog programa Nebojše Lj. Stefanovića.

Mirno u Severnoj Mitrovici

U Severnoj Mitrovici skup je počeo u centru, kod Spomenuka caru Lazaru, a okupljenima je prišla i obratila se jedna građanka, koja je poručila organizatorima i učesnicima da treba da ih bude sramota što na ovaj način dele Srbe na Kosovu i Metohiji i da im se zbog toga smeju Albanci.

Okupljene međutim niko nije ometao u protestu.

Skupu su prisustvovali i najstariji Ivanovićev sin Nikola, i njegova prva supruga, Marina. Udovica Ivanovića, Milena ranije je poručila ogranizatorima da su zakasnili s podrškom i da nisu bili uz Olivera za života.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track