MALA ALI HEROJSKA ZEMLJA I PRIJATELJ SRBIJE: Ekvatorijalna Gvineja vodi tešku bitku u Savetu bezbednosti da bi se vodila rasprava o Kosovu
Foto: EPA

principijelno

MALA ALI HEROJSKA ZEMLJA I PRIJATELJ SRBIJE: Ekvatorijalna Gvineja vodi tešku bitku u Savetu bezbednosti da bi se vodila rasprava o Kosovu

Politika -

Savet bezbednosti UN još nije uspeo da konsenzusom usvoji dnevni red za februar i trenutno se vodi velika borba među članicama oko toga da li treba nastaviti do sada ustaljenu praksu tromesečnih debata o izveštajima generalnog sekretara o misiji UNMIK-a na Kosovu

Na sajtu Ujedinjenih nacija još nema zvaničnog rasporeda zasedanja SB UN za ovaj mesec, a navedeno je samo da će sutra, 4.februara, biti sednica na kojoj bi se, kako stoji, raspravljalo o pretnjama medunarodnom miru i sigurnosti - "plaćene aktivnosti kao izvor nesigurnosti i destabilizacije u Africi".

Ilustracija
Ilustracijafoto: Printrscreen

Ambasador Ekvatorijalne Gvineje, predsedavajući Saveta bezbednosti za februar, izjavio je na konferenciji za novinare da je Savet bezbednosti odlučan da pregovorima dođe do rešenja u vezi sa Kosovom.

- Naši politički koordinatori će narednih nekoliko dana pokušati da pronadu rešenje, da bi se izbeglo odugovlačenje situacije do 7. februara. Ako do tada ne bude dogovora, biće održano proceduralno glasanje i biće doneta odluka - rekao je Anatolio Ndong Mba.

Kosovo je, kako je naveo, na programu rada za ovaj mesec, zato što je tako predviđeno kalendarom i vreme je za tromesečnu debatu o UNMIK-u, objavljeno je na sajtu SB UN.

Ambasador Ekvatorijalne Gvineje je podsetio da je lane u avgustu Savetu predsedavala Velika Britanija, koja nije uvrstila tu raspravu, Kina jeste u novembru, a u decembru se na vanrednoj sednici raspravljalo o kosovskoj vojsci.

Ali kada je reč o redovnom rasporedu, između novembra i februara, prošlo je tri meseca i Kosovo se automatski našlo na kalendaru SB UN.

- Pojedine članice smatraju da su sednice o Kosovu svaka tri meseca prečeste i da bi period između izveštaja trebalo da bude duži, dok pojedini smatraju da bi trebalo da se držimo uspostavljenih pravila. Ne mogu da predvidim ishod pregovora, ali mogu da kažem da su u toku i da ako ne bude pozitivnog ishoda - da odlučimo u pregovorima, imaćemo proceduralno glasanje 7. februara.

Međutim, to bi bilo za žaljenje - izjavio je ambasador Anatolio Ndong Mba.

foto: TANJUG/ ZORAN ZESTIC

Ministar Ivica Dačić kaže za Tanjug da je Ekvatorijalna Gvineja, kao mala zemlja, iskazala veliki principijelnost i herojstvo sto je do kraja insistirala na sednici, ali su usvajanje mesecnog dnevnog reda sprecile svojim protivljenjem SAD, Velike Britanija, Nemačka I Poljska.

- Zaista je začuđujuce da u trenucima kada je blokiran dijalog zbog necivilizacijskih taksi Pristine, ove zemlje ne zele da se o tome raspravlja. Nije Srbija uvela praksu da se sednice održavaju na tri meseca, vec generalni sekretar UN-a piše svoje izveštaje na tri meseca. Mi smo spremni da se postigne kompromis, ali apsolutno osuđujemo pokušaj da se tema Kosova izbaci sa dnevnog reda SB UN-a.

Da je neophodno da se raspravlja o Kosovu potvrda su i dalje jednostrane i nerazumne odluke Prištine, kao što je noćašnja o Trepči. Vlasti u Prištini su najveća pretnja stabilnosti i miru u regionu u ovom trenutku, zato nema opravdanja za nastojanje zapadnih zemalja da se ukinu sednice SB UN-a o Kosovu, rekao je Dačić.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track