TAČI DAJE SEVER KOSOVA Tramp insistira na sporazumu sa Srbijom
Foto: AP, AP / Evan Vucci

Albanci pod pritiskom Vašingtona

TAČI DAJE SEVER KOSOVA Tramp insistira na sporazumu sa Srbijom

Politika -

Minimalna ponuda Ovo je prvi rezultat američkog pritiska na Albance, a najmanje što oni mogu jeste da nam vrate sever i daju eksteritorijalnost za naše manastire, ocenjuju naši sagovornici

Kosovski predsednik Hašim Tači morao je u Vašingtonu da prizna da je spreman da se odrekne severa Kosova! Tači je izjavio da bi Priština trebalo da da deo teritorije kao cenu za konačni sporazum s Beogradom, što sagovornici Kurira tumače kao jasnu naznaku da su i Albanci konačno shvatili da je korekcija granica prihvatljiva i američkom predsedniku Donaldu Trampu ukoliko se time rešava kosovski problem.

Ništa bez SAD

- Ako je mala korekcija granice cena za konačni mirovni sporazum, onda će to morati da bude prihvatljivo... I ukoliko su se načinjeni kompromisi u početku činili teškim, kasnije se pokazalo da su to bile dobre strateške odluke - izjavio je Tači i priznao da Kosovo bez SAD nikad nije moglo da računa na pobedu.

Iako Tači poručuje i da o Gazivodama, Mitrovici i "Trepči" nema razgovora, bivši diplomata Zoran Milivojević napominje za Kurir da u pregovorima ništa ne treba isključivati. Naš sagovornik kaže i da nije slučajno što je Tači baš iz Vašingtona nagovestio da će korekcija granica biti na pregovaračkom stolu.

Ozbiljan pomak

foto: Marina Lopičić

- Vašington je promenio stav i Trampovo pismo pokazuje da on ide u susret stavu Srbije, pa poručuje da treba ići ka kompromisu, a to znači da su odustali od stare teze da je Kosovo završena priča. Indikativno je da sad Tači upravo iz SAD govori o odricanju dela teritorije. On ima u vidu i ono što je Haradinaj rekao, a to je da se od Albanaca traži podela Kosova i odricanje od dela teritorije. Amerikanci kažu da bi razgraničenje moglo da pokrene i neka teritorijalna pitanja - objašnjava Milivojević i podseća da su Leposavić, Zubin Potok, Zvečan i još neke opštine tokom komunističke vlasti dekretom pripojene AP Kosovo.

- Možda su te opštine Tačiju na umu - kaže on.

Politički analitičar Dragomir Anđelković smatra da je Tačijeva izjava nagoveštaj promene stava Prištine, a sever Kosova je najmanje što ona može da ponudi Beogradu.

foto: Fonet Media Centar

- Ako je Tači u stanju da nametne takav stav Haradinaju, onda je to ozbiljan pomak napred, i to pre svega treba vezati za pritisak koji Amerika počinje da vrši na Albance. U tim budućim pregovorima najmanje što Albanci mogu jeste da nam vrate sever Kosova, koji ionako ne kontrolišu, i daju eksteritorijalnost za naše manastire - ocenjuje naš sagovornik.

Kadri Veselji

Ne verujem u Haradinajev patriotizam

Predsednik kosovske skupštine Kadri Veselji izjavio je da će koalicija sa premijerom opstati do kraja mandata, ali je priznao i da "ne veruje u patriotizam i iskrenost Ramuša Haradinaja".

foto: Beta, AP

- Ja imam jednu brigu: iskrenost i pravi patriotizam Ramuša Haradinaja. Neki koji ne govore istinu iskorišćavaju njegovu iskrenost da bi se on suprotstavio partnerstvu sa Zapadom, SAD i EU. Mislim da on radi dobar posao, ali u politici ne treba pasti u zamku onih koji bi te sutra ostavili u blatu - rekao je Veselji.

Maja Kocijančič

O "Trepči" se pitaju Beograd i Priština

Portparolka EU Maja Kocijančič naglasila je da Brisel ne odlučuje o tome da li je "Trepča" deo dijaloga ili ne.

- O tome odlučuju Beograd i Priština - izjavila je ona. Prethodno je Haradinaj odbio mogućnost da se o pitanju "Trepče" razgovara u dijalogu sa Beogradom jer je to, kako je rekao, unutrašnje pitanje Kosova.

I. K./ Foto: AP, AP / Evan Vucci

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track