OPOZICIJA ZAPALA U MNOGO GADNE PROBLEME! DS U RASULU: Demokrate beže od Dragana Đilasa!
Foto: Marina Lopičić

RASPAD

OPOZICIJA ZAPALA U MNOGO GADNE PROBLEME! DS U RASULU: Demokrate beže od Dragana Đilasa!

Politika -

U Demokratskoj stranci (DS) vlada veliko nezadovoljstvo statusom u Savezu za Srbiju, zbog čega je moguće čak i cepanje stranke, ali i napuštanje koalicije Dragana Đilasa, saznaje Kurir! Veliki broj istaknutih članova smatra da je DS maltene postao nevidljiv u javnosti, da je umnogome odstupio od politike po kojoj je godinama bio prepoznatljiv, a takođe od šefa demokrata Zorana Lutovca zahtevaju da se jasno ogradi od ispada lidera Dveri i partnera iz SZS Boška Obradovića.

foto: Printscreen Twitter

Nema strategije

- Politika koju DS trenutno vodi demokratama nije jasna, svi su zbunjeni unutar stranke... Ljudima nije jasno zašto se vodi „Tviter politika“, buni ih to što uopšte nema strategije. Veliki broj članova DS pita se gde se izgubila ona jasna politika DS - otkriva izvor Kurira iz vrha DS.

Dodaje, takođe, da su članovi i funkcioneri stranke tražili od Lutovca da se ogradi od Obradovićevih ispada. Poslednji u nizu ispada bilo je nošenje vešala na protestu u Beogradu, što je, kako se ispostavilo, organizovao jedan od članova Dveri. Problematična je bila i fotografija iz Moskve koju je Obradović objavio sa vođom Noćnih vukova Aleksandrom Zoldastanovom.

Dveri im ruše ugled

- Obradović i Dveri, koji su partneri DS u SZS, imali su više velikih ispada i DS je morao od toga da se ogradi, jer se to kosi sa njegovim vrednostima. Lutovac ipak nije reagovao, i to mu mnogi zameraju. To je nesumnjivo dodatno narušilo ugled DS, kao i SZS, u kojem su i demokrate. Zbog svega toga moguć je raskol u stranci, ali i dalje osipanje članstva. To bi dovelo i do rasula u SZS, jer bi moglo da se desi da DS napusti ovu koaliciju Dragana Đilasa - kaže naš sagovornik.

Lutovac u sredu nije odgovarao na naša pitanje jer je, kako nam je rekao, bolestan. Ni drugi viđeniji članovi DS nisu bili raspoloženi za razgovor na ovu temu jer je, kako su isticali, reč o unutarstranačkom pitanju.

A da nešto u DS ne štima i da je saradnja s Dverima okidač za nezadovoljstvo, indirektno je potvrdila generalna sekretarka DS Gordana Čomić. Ona je, naime, na Tviteru javno kritikovala savez sa Dverima, podelivši program tog pokreta. Čomićeva je za taj program, koji su u tom pokretu rekli da je „desnica vrednosti i levica rada“, rekla da se zove „nacionalsocijalizam“, ocenivši da nema veze sa demokratijom, te da zato ne može biti koalicije s njima.

foto: Beta/Emil Vaš

DOGOVOR U SEDAM TAČAKA

OPOZICIJA POTPISALA SPORAZUM S NARODOM

Predstavnici opozicije, odgovarajući na poziv organizatora protesta „1 od 5 miliona“, usvojili su juče tekst sporazuma sa narodom od sedam tačaka, kao predlog skupa mera za obezbeđivanje poštenih izbora i vraćanje demokratskih načela i vladavine prava nakon pobede nad režimom Aleksandra Vučića. Kako se navodi, ovim sporazumom opozicija se obavezuje da će se zajednički boriti za slobodne medije i poštene izbore, ali i da, ukoliko se ne ispune uslovi za fer izborni proces, na izborima neće učestvovati. Takođe se obavezuje i da će se „suprotstavljati nasilju“ i zaštititi sve ugrožene građane „koji se nađu na udaru pesnice vlasti zbog drugačijeg mišljenja“.

foto: Marina Lopičić

Branislav Lečić

RAZLIKE SU NEVAŽNE

Član DS Branislav Lečić kaže za Kurir da su ipak sada sve razlike nevažne i da je jedini zadatak opozicije da uspostavi „normalne i demokratske odnose i u društvu i u politici“:

- Sve ostalo je neozbiljno i neodgovorno prema budućnosti Srbije.

Branko Radun

MALO ŠTA OSTALO OD DS

Politički analitičar Branko Radun kaže da cela ova situacija može da uzrokuje da neko izađe iz SZS, kao i da je malo šta ostalo od DS.

- Ne znam koliko uopšte više DS ima težinu da može da nekog uslovljava, jer su oni sada na jedan-dva odsto. Postoje tenzije i unutar DS i unutar SZS, moguće je da neko izađe iz njega ili da Dveri budu eliminisane.

foto: Marina Lopičić

Čedomir Jovanović

DS JE U ĐILASOVOM VLASNIŠTVU

Lider LDP Čedomir Jovanović kritikovao je, kako je naveo, besmislenost bojkota parlamenta i osvrnuo se na ponašanje opozicije, među njima i DS. Kako je rekao, demokrate su privatno vlasništvo Dragana Đilasa, „od kada ih je, uz veliki otpis duga, kupio od Razvojne banke, pa od tada oni bojkotuju sami sebe jer je gazdi takav ćef“.

Milka Radović / Foto: Marina Lopičić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track