POVEĆAN BROJ NAPADA NA SRBE: Počela sednica Saveta bezbednosti o Kosovu i Metohiji
Foto: EPA

stavove Srbije zastupa šef diplomatije Ivica Dačić

POVEĆAN BROJ NAPADA NA SRBE: Počela sednica Saveta bezbednosti o Kosovu i Metohiji

Politika -

Dačić će izneti srpsku ocenu aktuelne situacije na Kosovu i Metohiji, posebno u kontekstu niza provokativnih i jednostranih poteza Prištine u prethodnom periodu

NJUJORK - U sedištu Ujedinjenih nacija u Njujorku večeras je počela sednica Saveta bezbednosti o situaciji na Kosovu, a stavove Srbije zastupa šef diplomatije Ivica Dačić.

Pored zalaganja za očuvanje redovne dinamike i formata sednica Saveta bezbednosti o radu Unmika, kao i podrške radu ove misije u nesmanjenom obimu i sa neizmenjenim mandatom, Dačić će u svom izlaganju dati osvrt na izveštaje generalnog sekretara Ujedinjenih nacija o radu Unmika.

Pored toga, izneće srpsku ocenu aktuelne situacije na Kosovu i Metohiji, posebno u kontekstu niza provokativnih i jednostranih poteza Prištine u prethodnom periodu, kao i povećanog broja napada na Srbe i njihovu imovinu u Pokrajini, saopštilo je Ministarstvo.

Održavanje sednice je bilo neizvesno zbog protivljenja SAD, Velike Britanije, Nemačke i Poljske iako je Ekvatorijalna Gvineja, koja ovog meseca predsedava SB UN izrazila spremnost da to pitanje stavi na dnevni red.

I Dačić je juče ukazao da postoje veliki problemi unutar Saveta bezbednosti, odnosno da se jedan broj zemalja žestoko protivi tome da se sednice o Kosovu i Metohiji održavaju na tri meseca.

Večeras će biti razmotren redovni tromesečni izveštaju generalnog sekretara UN Antonija Gutereša o o stanju na Kosovu.

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić razgovarao je sa Antoniom Guterešom o aktuelnoj situaciji na Kosovu i Metohiji i postizanju dogovora o dinamici sastanaka Saveta bezbednosti u narednom periodu, kao i da je od broja sednica tokom godine važnije da to pitanje bude zadržano na agendi SB UN.

Kako je saopšteno iz Ministarstva spoljnih poslova Srbije, Dačić je sa Guterešom razgovarao "posebno u kontekstu niza jednostranih poteza Prištine bez čijih povlačenja ne može biti ni nastavka dijaloga, a izrazio je punu podršku mandatu i angažmanu Unmika u južnoj srpskoj pokrajini".

Generalni sekretar UN izrazio je spremnost za nastavak angažmana Unmika na objektivan i konstruktivan način kao i do sada.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track