OVO SE NE PAMTI U UN! SLOŽILI SE RUS I AMERIKANAC I TO ZBOG SRBIJE A onda je ruski ambasador odbrusio Vljori Čitaku: Nisi morala ni da dolaziš! (VIDEO)
Foto: Printscreen YouTube

Burna sinoćna sednica na Ist riveru

OVO SE NE PAMTI U UN! SLOŽILI SE RUS I AMERIKANAC I TO ZBOG SRBIJE A onda je ruski ambasador odbrusio Vljori Čitaku: Nisi morala ni da dolaziš! (VIDEO)

Politika -

NJUJORK - Na Ist riveru u Njujorku sinoć je održana sednica na temu Kosova kakvu Srbija ne pamti... Prištinske institucije su jednoglasno pozvane da ukinu stopostotno nametnute takse na proizvode iz Srbije i BiH.

Ruski ambasador Vasilij Nebenzja stao je uz Srbiju i nije krio mišljenje, te je odmah rekao da Rusija deli zabrinutost sa Srbijom zbog ozbiljnosti situacije sa Kosovom.

foto: Printscreen YouTube

On je prištinskoj predstavnici Vljori Čitaku, koja je ovaj sastanak nazvala šaradom, rekao da, ako tako misli, nije bila u obavezi da dođe, iako je pozvana.

foto: Printscreen

Dodao je da Rusija ne prihvata da se Kosovo skine sa dnevnog reda SB UN te da treba da bude pod stalnom kontrolom ovog tela jer je situacija nestabilna i svakog ternutka može da se otme kontroli.

Nebenzja je ponovio stav Rusije da Priština krši sporazum Cefta uvođenjem taksi na srpsku robu i rekao da Kosovo ignoriše "neuverljive" zahteve zapadnih zaštitnika.

Pogledajte, šta se dešavalo noćas u Njujorku...

Prema njegovim rečima, i formiranje vojske predstavlja kršenje rezolucije 1244 SB UN i nema garancija da ta vojska neće krenuti na Srbe.

Takođe je ocenio da izjave kosovskog premijera Ramuša Haradinaja da će prestati da komunicira sa Unmikom predstavljaju flagrantno kršenje rezolucije UN i ponovio da je pozicija Rusije da Kosovo može biti predstavljeno samo preko Unmika.

foto: Ministarstvo spoljnih poslova Srbije

Kina je takođe istakla da poštuje suverenitet Srbije i rezoluciju 1244 i Unmik, i istakla da je potrebno pronaći rešenje za dijalog u okviru te rezolucije. Predstavnik Kine je rekao da SB UN treba da nastavi rasprave o Kosovu.

Britanci uvek protiv

Ambasadorka Velike Britanije Karen Pirs je pozdravila rad Unmika i istakla da Kosovo više nije "akutna kriza", kao i da ima mnogo bitnijih problema po pitanju međunarodnog mira.

foto: AP

"Želela bih da iskoristim ovu priliku da apelujem na lidere u Beogradu i Prištini da prepoznaju priliku koju im dijalog pruža, da prevaziđu razike i da krenu napred zbog svog naroda i istorije, kao jednake i suverene komšije koji rrade za prosperitet i demokratiju Evrope", rekla je Pirs.

Prema njenim rečima, britansko pravno tumačenje Rezolucije 1244 SBUN ne brani formiranje vojske Kosova.

Nemci kao i pre, po svome

Predstavnik Nemačke Kristof Hojsgen je pozvao na stratešku procenu Unmikove misije na Kosovu u skladu sa stanjem na terenu, dodajući da mnoge zadatke Unmika mogu da preuzmu druge organizacije. On je rekao da je jedini način da Srbija uđe u EU uspešan dijalog i priznanje Kosova. Po pitanju razmene teritorija, odnosno izmene granica, ponovio je nemačko stanovište koje se protivi toj ideji. On ističe da je razmatranje te ideje rizično i da destabilizuje region.

Američki šok preokret?!

Američki ambasador Džonatan Koen rekao je da je Unmik ispunio svoj mandat i da je odavno prošlo vreme za smanjenje misije tog tela.

foto: AP

On je podsetio da su SAD i ranije tražile smanjenje misije Unmika, a zatražio je i "hitan napredak" u dijalogu uz "momentalno" ukidanje tarifa.

I Francuskinja zatražila ukidanje taksi

Zamenica ambasadora Francuske pri UN istakla je da normalizacija odnosa Beograda i Prištine zavisi od dijaloga, a ujedno je i ponovila zahtev da se tarife ukinu ili makar suspenduju.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: Youtube Printscreen)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track