Najnovije vesti

Pantić: SNS ima plan za Kosovo, potreban konsenzus

Kosovska kriza

Pantić: SNS ima plan za Kosovo, potreban konsenzus

Politika
22:26h
Plan za Kosovo postoji, ali je predsednik Srbije Nikolić rekao da ga neće iznositi, već da će učiniti sve da se postigne opšti državni konsenzus o Kosovu i Metohiji, rekao je

BEOGRAD - Predsednik opštine Kosovska Mitrovica i funkcioner Srpske napredne stranke (SNS) Krstimir Pantić izjavio je da SNS ima plan za Kosovo i Metohiju, ali da neće da ga objavi dok ne bude postignut konsenzus svih političkih stranaka o tom pitanju.

Pantić je za Radio Beograd rekao da je predsednik Srbije Tomislav Nikolić od početka mandata imao više od 50 bilateralnih susreta sa brojnim državnicima sveta, a da je u svim razgovorima Kosovo i Metohija nezaobilazna tema. "Plan (za Kosovo) postoji, ali je Nikolić rekao da ga neće iznositi, već da će učiniti sve da se postigne opšti državni konsenzus o Kosovu i Metohiji", kazao je Pantić.

On je dodao da je polazni osnov tog plana Rezolucija Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija (UN) 1244, ali da političke stranke treba da postitgnu saglasnost oko toga minimuma koji bi bio prihvatljiv u pregovorima o Kosovu.

Pantić je dodao da je za Srbiju neprihvatljivo da Kosovo ima stolicu u UN, da bude članica Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju, niti bilo koje druge međunarodne organizacije, na način koji bi značio da je to ustvari nezavisna država.

"Sve ono što bi značilo da Kosovo i Metohija na posredan način bude nezavisna država za nas nije prihvatljivo. Želimo kosovskim Albancima da omogućimo najširu moguću autonomiju, ali ne možemo da prihvatimo da Kosovo bude nezavisna država", rekao je Pantić.

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...