SAVEZ ZA SRBIJU PUCA PO ŠAVOVIMA! JEREMIĆ TERA ĐILASOVCE: Izmislio krticu koja se tajno dogovara s Vučićem!
Foto: Nebojša Mandić, Dragana Udovičić

RASPAD

SAVEZ ZA SRBIJU PUCA PO ŠAVOVIMA! JEREMIĆ TERA ĐILASOVCE: Izmislio krticu koja se tajno dogovara s Vučićem!

Politika -

U Savezu za Srbiju sve je očiglednija netrpeljivost između Dragana Đilasa i Vuka Jeremića, iako redovno pozivaju na jedinstvo i zajedništvo. Jeremić je počeo javno da sumnjiči lidere opozicije, time i Đilasa, da bi mogli da sklope tajni dogovor s vlastima kako bi se zaustavili protesti.

Jeremić je kazao da će predsednik Srbije i SNS Aleksandar Vučić „sasvim sigurno“ pokušati da zaustavi širenje protesta po Srbiji tako što bi s nekim od lidera opozicije sklopio tajni dogovor:

- Mislim da su neki razgovori već obavljeni, ali nemam dokaze za to.

Lansiranje priče o „krtici“, kako Kurir saznaje, u stvari je deo Jeremićeve taktike da iz Saveza otera ljude naklonjene Đilasu, a pod izgovorom da su „na vezi s vlastima“.

Bitka za prevlast

- Nije nepoznato da se Đilas i Jeremić nisu podnosili još dok su bili u DS. Pored toga što se politički ne slažu o mnogim pitanjima, problem je i sudar njihovih ambicija i sujeta, ko će se izboriti za uticaj u SZS i biti neformalni lider opozicije. Oni samo naizgled deluju kao tandem, a u stvari prezaju jedan od drugog - priča izvor Kurira iz Saveza i nastavlja:

- Oni podmeću jedan drugom, ne libe se da se obračunavaju sa članovima Saveza koji su naklonjeni „protivniku“. Tako sad Vuk izmišlja „krticu“ kako bi eliminisao one članove SZS koji su naklonjeni Đilasu.

Nepoverenje i bitka ko će se nametnuti kao neformalni lider opozicije, prema oceni sagovornika Kurira, ukazuje u stvari na neslogu u njihovim redovima, usled čega se umanjuju njihovi ionako slabi dometi.

Politički analitičar Dragomir Anđelković smatra da, uprkos njihovim apelima na jedinstvo, među liderima opozicije nema lične bliskosti niti ideologije.

foto: Zorana Jevtić

- Iza navodne priče o jedinstvu krije se paranoičan strah da neko drugi ne sklopi dogovor s predstavnicima vlasti. Njima je Vučić manje neprijatelj nego što su oni to međusobno. Odnosi među njima su napeti, zategnuti, ali pokušavaju da se održe zajedno, svesni da su pojedinačno vrlo slabi. Iza navodne priče o jedinstvu krije se borba za to ko će biti glavni u opoziciji - kaže Anđelković.

- Iza navodne priče o jedinstvu krije se paranoičan strah da neko drugi ne sklopi dogovor s predstavnicima vlasti. Njima je Vučić manje neprijatelj nego što su oni to međusobno. Odnosi među njima su napeti, zategnuti, ali pokušavaju da se održe zajedno, svesni da su pojedinačno vrlo slabi. Iza navodne priče o jedinstvu krije se borba za to ko će biti glavni u opoziciji - kaže Anđelković.

Potpredsednica Narodne stranke Sanda Rašković Ivić kaže da se nije pronašla u Jeremićevim prozivkama.

Rovarenje iznutra

- Nije to izraz nepoverenja prema kolegama u opoziciji, već pokušaj da se ukaže na to kako se vlast bori protiv opozicije - pronađu nekog ko iznutra uništava organizaciju. To se desilo sa DSS, DS i može se verovati da će ista strategija biti primenjena i na Savez. A na koga je mislio, nemam pojma.

Lider Nove stranke Zoran Živković ocenio je da su Jeremićeve izjave nekorisne isto koliko i nošenje vešala na protestima građana.

- Ko je razgovarao sa AV? Ko treba da očekuje poziv i zašto? Čekam odgovor. Jedino je sigurno da mene neće zvati i da ga ja nisam i neću zvati. To svi znaju - naveo je na Tviteru Živković.

U SZS nisu želeli da komentarišu prozivke Jeremića.

Kurir.rs/ B. Bojić/Foto: Printscreen

Čudo neviđeno ĐUKA BRANI ĐILASA

foto: Zorana Jevtić

Jeremić čak nije mogao da sakrije ni podsmeh tokom Đilasovog obraćanja evropskim parlamentarcima u Briselu, jer engleski jezik kojim je govorio nije na zavidnom nivou. Poslanik SNS Vladimir Đukanović iznenadio je razumevanjem i gotovo odbranom Đilasa.

foto: Printscreen

- Nikad neću ismevati ljude koji ne znaju savršeno engleski. Ni sam ga ne znam savršeno. Nisam rođen na engleskom govornom području, niti su mi roditelji imali sredstava da me školuju u SAD ili Engleskoj. Poenta je da se stalno usavršavaš i zato neću da se smejem Đilasu - napisao je Đukanović na Tviteru osvrćući se na kritike koje je Đilas dobio zbog "tarzanskog engleskog" kojim se obraćao evropskim parlamentarcima u Briselu.

PUKLA TIKVA RASKOL U DVERIMA NOGO HOĆE DRUGAČIJU VIZIJU STRANKE!

foto: Nemanja Nikolić

Posle javne objave poslanika i drugog čoveka Dveri Srđana Noga da će se kandidovati za predsednika na unutarstranačkim izborima, očigledno je da je došlo do ozbiljnog raskola u ovom pokretu. Samo nekoliko sati nakon što se Boško Obradović, lider pokreta Dveri, ogradio od „vešala Srđana Noga“, ova stranka je počela da se osipa.

- Kandidujem se za predsednika Dveri zato što idu redovni izbori i zato što bih hteo da ponudim jednu drugačiju viziju organizovanja same stranke, načina rada u stranci, i sa druge strane bolje profilisanje politike Dveri u javnosti - rekao je za Kurir Nogo. On je pre nekoliko dana rekao da nije ni u kakvoj vezi sa Savezom, i da nije deo toga, što implicira da postoji očigledno neslaganje kako u SZS, tako i unutar Dveri.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track