SRAMNO! SANDULOVIĆ NA KANABETU SA ČOVEKOM KOJI JE BOMBARDOVAO SRBIJU: Vođa protesta otišao po savet kod Vokera kome su svi Srbi zločinci i koji se bori za VELIKU ALBANIJU!
Foto: Printscreen Facebook

ništa srpsko mu nije sveto

SRAMNO! SANDULOVIĆ NA KANABETU SA ČOVEKOM KOJI JE BOMBARDOVAO SRBIJU: Vođa protesta otišao po savet kod Vokera kome su svi Srbi zločinci i koji se bori za VELIKU ALBANIJU!

Politika -

Jedan od vođa protesta u Beogradu, Nikola Sandulović, pohvalio se na svom Fejsbuk profilu kako je imao sastanak sa Vilijamom Vokerom, nekadašnjim šefom misije OEBS koji se zalagao za bombardovanje Srbije i konstruisanjem slučaja Račak.

I sada se Sandulović, koji je jedan od vođa protesta u Beogradu, sastaje i razgovara sa tim istim Vilijamom Vokerom, koji celi srpski narod obeležava kao zločinački, a s druge strane veliča kosovske Albance i zalaže se za veliku Albaniju.

Oni koji protestuju u Beogradu protiv aktuelne vlasti na svaki mogući način pokušavaju da sruše državnu politiku koja ovih dana beleži međunarodne diplomatske uspehe u svim segmentima od ekonomskih, političkih do rešavanja pitanja Kosova.

Očigledno vođama protesta, među kojima je inače jedan od najglasnijih Vuk Jeremić, a koji je kao nekadašnji ministar spoljnih poslova potpuno upropastio srpsku diplomatsku poziciju, ništa nije sveto kada se, poput Sandulovića, javno hvale da se viđaju sa čovekom koji se otvoreno zalaže za Veliku Albaniju, za nezavisno Kosovo i čovekom koji je svojim delovanjem u južnoj srpskoj pokrajini doveo do stravičnog bombardovanja SRJ 1999.

KO JE VILIJAM VOKER

Pdsetimo, Vilijam Voker je široj javnosti poznat kao šef misije koja je svojim radom i izveštavanjem sa Kosova tokom sukoba 1998. i 1999. godine, uticala na formiranje međunarodnog javnog mnjenja da tadašnju SR Jugoslaviju treba bombardovati, što se i dogodilo u proleće 1999. godine.

Podsetimo, u selu Račak su početkom 1999. godine pronađena tela 45 Albanaca, za čije ubistvo je tadašnja misija OEBS-a, na čelu sa Vokerom, bez dokaza optužila srpske snage bezbednosti, a ovaj događaj - iako nikad nije utvrđeno da se radi o masakru nad civilima - presudno je uticao na donošenje odluke NATO-a o bombardovanju bivše SR Jugoslavije.

Svi izveštaji srpske strane govorili su da su u Račku poginuli albanski teroristi -pripadnici OVK, ali na zapadu je taj događaj kvalifikovan kao zločin nad civilima, koji je poslužio kao izgovor za NATO bombardovanje koje je počelo krajem marta 1999. godine.

Vokeru je u januaru 2017. u selu Račak otkrivena statueta. Bio je prisutan na otkrivanju zajedno sa Hašimom Tačijem i Bedžetom Pacolijem.

Isti taj Vilijam Voker je govoreći na svečanosti 17 godina od osnivanja Alijanse za budućnost Kosova, rekao da od 1999. godine često dolazi na Kosovo, "sa jednim ciljem, da Kosovo nastavi sa koracima koje svi čekaju od 1999. godine".

Ovaj put, dodao je Voker, došao je na Kosovo, jer želi da predstavi "novi projekat na kojem radi", objavili su prištinski mediji, a preneo RTS.

"Cilj ovog projekta na kojem radim je za sve Albance, na Kosovu, u dijaspori, u Albaniji. Radim na zajedničkom projektu na njihovom ujedinjenju. Albanci u svetu su bili ujedinjeni devedesetih isključivo u svrhu oslobađanja Kosova. Bio sam sa njima kada su proglasili nezavisnost. Albanci su dobili i došli su zajedno da slavimo, sada je vreme posle nezavisnosti, za poslednji korak, da svi budemo zajedno, da se ostvari ovo dostignuće", rekao je tada Voker.

foto: Predsedništvo Srbije

Na njegovo istupanje tada je oštro reagovao Aleksandar Vučić, koji je u to vreme bio premijer.

"To je čovek iz OEBS, na stranu što je sarađivao sa Albanijom, na stranu što se angažovao od američke obaveštajne agencije. Je li moguće da se ti, čoveče koji si nam govorio da si neutralan i objektivan, danas zalažeš za Veliku Albaniju? Još kažeš da imaš rešenje! Da li nam to opet pretiš? Nemoj više da nam pretiš! Nemoj više ni ti, Vokeru, niti bilo ko drugi da pretite Srbiji! Nit si ti tako jak, nit smo mi mali i slabi kao što je nekada bio slučaj. Pritom, ne želimo da se nadjačavamo sa bilo kim, ali ne mogu da verujem i u glavu mi ne ide da čovek koji je bio šef OEBS, ceo svet se zalagao da on bude tu, da tobože kontroliše šta Srbija radi na Kosovu i Metohiji. Šta je Srbija radila, kontrolisao je, a šta je on radio - pravio „Veliku Albaniju“. To sad vidimo i to uopšte ne kriju. Taj bezobrazluk ide do tih granica", rekao je tada Vučić.

Kurir.rs/Foto: Facebook, Foto: Predsedništvo Srbije

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track