Najnovije vesti

PETICIJA SRBA I ITALIJANSKIH INTELEKTUALACA: Rim da preispita odluku o priznanju nezavisnosti Kosova
Foto: Reuters

akcija

PETICIJA SRBA I ITALIJANSKIH INTELEKTUALACA: Rim da preispita odluku o priznanju nezavisnosti Kosova

Politika

BEOGRAD - Srbi iz Italije i grupa italijanskih intelektualaca podneće sutra italijanskim vlastima, na dan kada je ta zemlja priznala samoproglašenu nezavisnost Kosova, peticiju sa predlogom da preispitaju tu odluku, rekao je Tanjugu jedan od pokretača peticije i poverenik za humanitarna pitanja u Savezu Srba u Italiji, Dejan Kušalo.

Prema njegovim rečima, peticija, koju je, kaže, potpisalo oko 6.000 ljudi i oko 3.000 putem onlajn formulara, biće prosleđena ministrima u vladi, Senatu i donjem Domu parlamenta.

foto: Zoran Šaponjić

"Naš predlog je da Italija još jednom razmotri ideju o priznanju, jer po tadašnjem zakonu, to je trebalo da bude odluka parlamenta. Dakle, skupština je trebalo da odluči da li oni priznaju Kosovo kao državu, međutim, to je uradio Savet ministara. Nedostaje ta legalna strana što mi želimo da iskoristimo", rekao je Kušalo.

Razlog je, kaže, jednostavan, a to je da se ponovo čuje priča o KiM i da se vidi ko od parlamentaraca podržava Srbiju.

On podseća da je Italija prisutna na Kosovu preko KFOR-a i da je važna članica Evropske unije.

"Kada bi peticija došla u parlament sigurno bi se ta osetjlivost prema Kosovu opet povratila i možda bi mogli da kažemo neku reč o tome šta se tamo dešava, u kakvoj situaciji žive Srbi na toj teritoriji, a možda i pomognemo našoj državi da dobije 'još snage' u borbi za Kosmet", rekao je Kušalo koji u Italiji živi od 1995. godine.

On je ukazao da je tokom prikupljanja onlajn potpisa bilo mnogo pretnji, čak i pretnji smrću.

U svakom slučaju, Kušalo, smatra da na ovaj način mogu da urade nešto korisno za Srbe na KiM, ali i za pregovore između Beograda i Prištine. On ističe da samo u Vićenci živi oko 50.000 Srba.

foto: AP

Inače, u peticiji se navodi da KiM predstavlja srce srpske civilizacije, da u Ustavu Srbije piše da je KiM deo Srbije, a ukazuje se i na rezoluciju 12 44 SB UN.

Navodi se i da je uprkos prisustvu međunarodnih oružanih snaga, takozvana OVK uspela da protera skoro sve nealbanske nacionalne manjine, to jest 240.000 osoba srpske, crnogorske, turske, romske, jevrejske, egipatske, goranske i hrvatske, uništavajući stotine pravoslavnih crkava i drugih verskih objekata, te da je deo srpske zajednice, posebno u Metohiji, prinuđen da živi u enklavama opkoljenim albanskom većinom.

Podsećaju da se priznanje Kosova desilo 20. februara 2008. godine putem pisma koje je Prištini uputio bivši ministar spoljnih poslova Masimo D'Alema, bez bilo kakve prethodne parlamentarne debate i uključivanja u to političkih snaga, bilo većine, bilo opozicije.

Potpisinici peticije, kaže se dalje, zahtevaju otvaranje parlamentarne debate o mogućnosti Italije da ponovo razmotri priznanje Kosova kao nezavisne države i veće angažovanje italijanskih vojnih, političkih i kulturnih vlasti na zaštiti manjina i kulturnih dobara na Kosovu i Metohiji.

foto: Zoran Šaponjić

Traže posebno od različitih poslaničkih grupa da se formalno izjasne po pitanju italijanskog priznanja Kosova, a od aktuelne italijanske vlade da koordinira saradnju sa vladom u Beogradu kako bi dobila informacije vezane za aktuelnu situaciju u pokrajini Kosmet.

Zahtevaju od Italije da, u skladu sa Rezolucijom 1244 SBUN, promoviše na svim odgovarajućim mestima bezbedan povratak domovima izbeglih i prognanih sa Kosova i Metohije.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...