POLITIČARI NASTAVILI S EKSKLUZIVNOM ISHRANOM: Poslanicima i ministrima kuvaju na bademovom, kokosovom, susamovom ulju...
Foto: Beta

Bahaćenje

POLITIČARI NASTAVILI S EKSKLUZIVNOM ISHRANOM: Poslanicima i ministrima kuvaju na bademovom, kokosovom, susamovom ulju...

Politika -

Uprava za zajedničke poslove raspisala konkurs za nabavku ulja, a među devet traženih vrsta našli su se i ulje susama, kikirikija i badema. Na spisku su i retka brašna

Uprava za zajedničke poslove raspisala je konkurs za javnu nabavku kolonijalne robe i konditorskih proizvoda, a koja obuhvata, između ostalog, i posebne vrste ulja za kuvanje - ulje susama, badema, kokosa i kikirikija. To znači da su ministri i poslanici, posle ranije nabavke retkih mleka i skupocenih sireva, nastavili sa ekskluzivnom ishranom i u 2019., a na račun građana Srbije.

"Ulje jestivo suncokretovo, procenjena količina 20.000 litara, ulje jestivo palmino, procenjena količina 600 litara, ulje maslinovo 400 litara, ulje maslinovo hladno ceđeno 200 litara", navodi se u konkursnoj dokumentaciji uprave, kao i "ulje od koštica grožđa (ili neko drugo sa niskim sadržajem masnih kiselina) 0,250 l, 50 komada, bademovo ulje 10 litara, ulje susama 5 litara, ulje kokosa 5 litara, ulje kikirikija 5 litara".

foto: Printscreen
foto: Printscreen

Nešto i da naučimo

Nabavka je raspisana 31. januara 2019, na period od godinu dana, a adrese isporuke su obe zgrade Vlade (Nemanjina 22-26, Nemanjina 11), obe zgrade Skupštine Srbije (Trg Nikole Pašića, Kralja Milana), kao i Klub poslanika, ministarstva koja imaju svoje zasebne zgrade, SIV i ostali državni organi.

Dragan Dobrašinović iz Koalicije za nadzor javnih finansija kaže za Kurir da nam javne nabavke Uprave pomažu da saznamo koje sve vrste ulja postoje.

foto: Beta

- Eto, javne nabavke su nam i edukativnog karaktera, imaju edukativnu dimenziju. Ako se ne naručuju velike količine retkih ulja koja su namenjena specifičnim jelima, a koja se spremaju za posebne prijeme, to može da ima neko opravdanje. Mada, smatram da bi bilo primerenije da se strani gosti dočekuju s nekim domaćim specijalitetima koji ne uključuju te ekskluzivne dodatke hrani. Gde god da odete dočekuju vas s tradicionalnom kuhinjom, a naša hrana nema te komponente u svom sastavu - kaže on.

Brašno od bundeve

Paralelno s ovom nabavkom, Uprava je raspisala i konkurs za nabavku 11 vrsta brašna i proizvoda od brašna. Tako se, osim belog pšeničnog brašna, traži i kokosovo bezglutensko brašno, kao i brašno od bundeve.

Šta je još na spisku Majonez i kandirano voće

U konkursu za nabavku kolonijalne robe navedeno je da im je potrebno i pet tona majoneza.

U konkursnoj dokumentaciji piše da im je potrebno majoneza 4.500 kilograma, posnog majoneza 500 kilograma, kao i majoneza u tubi (od 165 g) 150 komada, kečapa (od 1 kg) 3.000 komada, kao i blagog kečapa 180 komada od po 500 grama. Javnom nabavkom je obuhvaćeno i kandirano voće, ukupno 28 kilograma papaje, manga i ananasa.

Kurir.rs/K.B./Foto:Beta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track