Najnovije vesti

HARADINAJ NA FEJSBUKU TVRDI: 40 Srba se prijavilo za Vojsku Kosova!
Foto: AP/Visar Kryeziu

Da li mu je za verovati?!

HARADINAJ NA FEJSBUKU TVRDI: 40 Srba se prijavilo za Vojsku Kosova!

Politika

Kosovski premijer Ramuš Haradinaj tvrdi da "prijava oko 40 Srba da postanu kosovski vojnici, svedoči o tome da uceni i instrumentalizaciji kosovskih Srba od strane Beograda dolazi kraj", prenosi RTK2 na srpskom jeziku.

Navodi se da je Haradinaj rekao da je to "jasan znak integracije i poverenja u Kosovske bezbednosne snage (KBS), kao i da postoji volja srpske zajednice da se integrišu u kosovske strukture".

"Činjenica da je oko 200 pripadnika nealbanskih zajednica, od koji je oko 40 Srba, podnelo zahtev za prijem u KBS, jasan znak integracije i poverenja u Kosovske bezbednosne snage. Volja sugrađana Srba da se integrišu u sve kosovske strukture dokazuje da ucenjivanju i instrumentalizaciji Beograda dolazi kraj", napisao je Haradinaj na Fejsbuku.

Zamenik kosovskog ministra odbrane Agim Čeku izjavio je ranije danas, povodom zatvaranja konkursa ministarstva za prijem 650 vojnika, na kojem je, prema tvrdnji prištinskih vlasti, konkurisalo više od 5.000 osoba, da su konkurisali zainteresovani iz svih zajednica na Kosovu, i da među njima ima i Srba.

"Da, konkurisali su iz svih zajednica, naravno, podrazumeva se, ima i Srba", rekao je Čeku za lajmi.net, prenosi RTK2 na srpskom jeziku.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u petak u Raškoj, nakon razgovora s predstavnicima Srba sa Kosova i Metohije, da Albanci žele da uključe što veći broj Srba iz Kosovskog Pomoravlja u kosovsku vojsku i pozvao ih da se ne odazivaju.

"Sada im idu konkursi za kosovsku, odnosno albansku vojsku i naročito na tome insistiraju u Kosovskom Pomoravlju u srpskim selima, od Gornjeg Kusca do Novog Brda, do Pasjana, Parteža, Donje Budrige i drugim. Hoće da pokupe najveći broj Srba za kosovsku vojsku", rekao je Vučić u izjavi za TV Prva.

On je kazao da poručuje Srbima da Srbija i Srbi ne mogu da prežive ako idu jedni na druge i zamolio ih da ne pristupaju i ne učestvuju u albanskoj armiji na KiM.

"Videćemo da li će se Srbi odazvati ili ne", dodao je Vučić.

Kurir.rs/Tanjug

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...