Najnovije vesti

ŠEFICA TUŽILAŠTVA ZA ORGANIZOVANI KRIMINAL SEVERNE MAKEDONIJE: Nema odgovornosti Srbije i Crne Gore u bekstvu Gruevskog, sumnjiva Albanija
Foto: EPA / Georgi Licovski, YouTube prtscr

dobra saradnja sa beogradom

ŠEFICA TUŽILAŠTVA ZA ORGANIZOVANI KRIMINAL SEVERNE MAKEDONIJE: Nema odgovornosti Srbije i Crne Gore u bekstvu Gruevskog, sumnjiva Albanija

Politika

BEOGRAD - Šefica Tužilaštva za organizovani kriminal i korupciju Republike Severne Makdonije, Vilma Ruskovska, smatra da ne postoji odgovornost Srbije ili Crne Gore kada je reč o bekstvu bivšeg makedonskog premijera Nikole Gruevskog.

Ruskovska, koja u utorak dolazi u posetu Beogradu, gde će sa srpskim i rumunskim kolegama razmeniti iskustva o organizovanom kriminalu u ovim zemljama, istakla je u intervjuu za "Politiku" da postoji "izuzetna saradnja" sa svim tužilaštvima u Srbiji.

foto: Reuters / Ognen Teofilovski

Ona je dodala da tužilaštvo, na čijem je čelu, vodi postupak o bekstvu Gruveskog, koji ima politički azil u Mađarskoj, i naglasila da je za njih "veoma indikativno" to što im Albanija nije dostavila video-zapise koji bi im, kako je navela, pomogli da utvrde na kojem je graničnom prelazu ušao u Albaniju i, samim tim, na kojem je graNičnom prelazu napustio Republiku Severnu Makedoniju.

"Veoma nam je bilo važno da nam budu dostavljeni 'sejf siti' snimci Tirane u kritičnom periodu, i to oko Ambasade Republike Mađarske. Zbog čega nisu odgovorili na naš zahtev za međunarodnu pravnu pomoć, nije mi poznato", navela je Ruskovska.

Ruskovska je, ipak, uverena da će Gruevskog "stići pravda".

Ona je napomenula da za Gruevskim nije bila izdata međunarodna poternica, budući da, kada je napustio državu, još nije bio pravosnažan njegov uput za izdržavanje kazne zatvora.

"Njegova lična karta nije bila oduzeta jer to nije predviđeno u zakonu, a i mora, kao i svaki drugi građanin, imati ispravu za ličnu identifikaciju. Bila mu je oduzeta samo putna isprava", rekla je Ruskovska.

foto: EPA / Georgi Licovski

Ona je napomenila da se Gruevski "uredno pridržavao" svih preventivnih mera, koje mu je odredio sud, do samog "ilegalnog napuštanja države".

Ruskovska je naglasila i da, za sada, nijedna institucija u državi nije pod istragom.

Ona se u intervjuu osvrnula i na sprečenu terorističku akciju Islamske države u Severnoj Makedoniji i regionu, koju je sprovelo tužilaštvo u saradnji sa SAD.

"Reč je o ljudima koji su bili pripadnici Islamske države i koji su ratovali na Bliskom istoku, kao i o njihovim sledbenicima. Ovo je bila preventivna akcija policije. U ovom trenutku vrši se forenzička analiza predmeta oduzetih u ovoj akciji", rekla je Ruskovska.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...