MEKALISTER RAZGOVARAO SA PREMIJERKOM: Izvestilac EP pohvalio napredak Srbije
Foto: Beta/Vlada Srbije/Slobodan Miljević

poseta na visokom nivou

MEKALISTER RAZGOVARAO SA PREMIJERKOM: Izvestilac EP pohvalio napredak Srbije

Politika -

Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Dejvid Mekalister pohvalio je danas u razgovoru sa premijerkom Anom Brnabić u Beogradu dosadašnji napredak Srbije i poželeo joj da ostane na evropskom putu, saopšteno je iz kabineta premijerke. Mekalister koji predvodi delegaciju Odbora za spoljne poslove Evropskog parlamenta rekao je da je proces donošenja nove medijske strategije bio inkluzivan i transparentan, kao i da to predstavlja primer koji je potrebno slediti u budućnosti, navodi se u saopštenju.

Predsednica Vlade Srbije poručila je u razgovoru sa delegacijom Evroskog parlamenta da će vlada ostati posvećena daljoj modernizaciji zemlje, kao i da će sa tim ciljem nastaviti da sprovodi neophodne reforme. Brnabić je sagovornicima napomenula da su u proces donošenja medijske strategije bili uključeni svi relevantni akteri - medijski stručnjaci, predstavnici javnih medijskih servisa, novinarskih udruženja, nezavisnih institucija, organizacija civilnog društva, međunarodnih organizacija, kao i da su tokom februara održane javne rasprave u Novom Sadu, Nišu, Čačku i Beogradu.

Kako se navodi u saopštenju, članove delegacije Evropskog parlamenta interesovale su reforme koje su ostvarene u oblasti ekonomije, javne uprave i vladavine prava. Premijerka ih je obavestila o pozitivnim ekonomskim pokazateljima koji su registrovani u Srbiji u proteklom periodu, rezultatima ostvarenim u procesu reforme javne administracije i napretku koji je Srbija ostvarila u pregovaračkom procesu sa Evropskom unijom.

Ostvarena je fiskalna stabilizacija, postignuta makroekonomska stabilnost, zabeležen rast stope BDP, a nezaposlenost je smanjena, kazala je premijerka i podsetila da je Srbija do sada u procesu pregovora sa Evropskom unijom otvorila 16 od 35 poglavlja.

Govoreći o poglavljima 23 i 24, ministarka pravde Nela Кuburović prenela je Mekalisteru da su u Srbiji tokom prethodnih godinu i po dana prvi put održane javne rasprave o amandmanima na Ustav Srbije, tokom kojih je usvojeno oko 70 odsto zahteva struke i ispunjene preporuke Vencijanske komisije, navodi se u saopštenju.

Sastanku je prisustvovao i potpredsednik vlade i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović. Brnabić je zahvalila delegaciji Evropskog parlamenta i predsedavajućem Mekalisteru na konstruktivnom pristupu, preporukama i primedbama koje su tokom prethodnih godina pomogle Srbiji da učini neophodne napore ka postizanju napretka u reformskom procesu, navedeno je u saopštenju.

(Kurir.rs/Beta/Foto: Beta/Vlada Srbije/Slobodan Miljević)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track