OBRAD KESIĆ O AGRESIVNOJ POLITICI PRIŠTINE: Albanci treba da shvate da Balkan više nije prioritet vašingtonske politike
Foto: Youtube

stvari se menjaju

OBRAD KESIĆ O AGRESIVNOJ POLITICI PRIŠTINE: Albanci treba da shvate da Balkan više nije prioritet vašingtonske politike

Politika -

BEOGRAD - Predstavnici Prištine trebalo bi da shvate da više nemaju takvu podršku američke administracje kao ranije jer politika koja je izgradila takozvano nezavisno Kosovo više nije prioritet za njih, već se bave svojim unutrašnjim problemima, izjavio je šef Predstavništva Republike Srpske u Vašingtonu Obrad Kesić.

"Haradinaj shvata da se stvari menjaju, i Albanci u Prrištini shvatili su da nemaju takvu blanko podršku kao od prethodnih američkih administracija jer ne samo da to pitanje nije prioritet za njih već administracija nema emotvnu vezu prema toj politIci koja je izgradila nezavisno Kosovo, ni prioritet prema njoj, kaže Kesić za Tv Pnk.

foto: BETA/ARMENIJA ZAJMI BESEVIC

On je naveo da Balkan inače, u ovom momentu nije prioritet svetske, odnosno vašingtonske politike i da takav trend postoji duže vreme.

"To je počelo i u prethodnim administracijama, da politika Balkana zauzima sve manje važno mesto za američku spoljnu politiku, ali sa ovom američkom administracijom imamo novo i to da je ceo pristup promenjen. odnosno da je prioritet unutrašnji sukob u administraciji", kaže Kesić.

Do sada se, inače, kaže govorilo da je svako pitanje na Balkanu rešeno "samo je problem što tvrdoglavi Srbi ne prihvataju" i treba ih ubediti da prihvate rešenja.

Kesić kaže da Priština dalje zadržava takse, vodi agresivnu politiku prema Beogradu i očekuju da šta god urade, da će Amerika biti na njhovoj strani, a svetski poredak se menja.

"Svi koji su imali podršku SAD, imali su strategiju da kad god zatreba, a osete da se Amerika udaljila od njih ili ima drugi prioritet oni izazivaju krizu jer žele da se Amerika uključi i očekuju da će biti na njihovoj strani...To se sada dešava sa Prištinom. Albanci su izazvali krizu i doveli dogovor do prekida, a svet do toga da brane njihove poteze koji nisu prihvatljivi i nisu u skladu sa briselskim sporazumom", navodi Kesić.

foto: Reuters

Kesić navodi da se američka politika koja koja je postojala u vreme Bila Klintona i Baraka Obame menja i od tvrdih stavova se došlo do toga da se sada govori o tome i da je razgraničenje prihvatljivo za njih, ukoliko se obe strane sa tome slože.

Kako je rekao, primetno je i da su predstavnici Prištine nervozni zbog toga što se dešava da značajan broj zemalja povlači priznanje nezavisnosti Kosova.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track