ALBANCI MASOVNO BEŽE S KOSOVA: 50.000 ih godišnje zatraži vizu od ambasada SAD, Nemačke i Švajcarske
Foto: Shutterstock

traže izlaz

ALBANCI MASOVNO BEŽE S KOSOVA: 50.000 ih godišnje zatraži vizu od ambasada SAD, Nemačke i Švajcarske

Politika -

PRIŠTINA - Oko 50.000 Albanaca s Kosova godišnje zatraži vizu od ambasada SAD, Nemačke ili Švajcarske.

Prištinski Zeri piše da veliki broj tih zahteva bude odbijen, dok se samo u nekim slučajevima vize odobravaju, ali sa kratkim rokom trajanja.

Politički i institucionalni lideri u Prištini tvrdili su još prošle godine da će Kosovo dobiti viznu liberalizaciju, ali se to nije dogodilo, pa je slobodno kretanje i dalje veliki izazov za građane Kosova i u ovoj godini. Put Kosova ka liberalizaciji viznog režima je ometen, izjavila je ranije ministarka za evropske integracije Durta Hodža za Zeri.

Kako tvrdi, uprkos ispunjavanju kriterijuma koje je Evropska unija postavila za liberalizaciju viznog režima na Kosovu, nije učinjen nikakav konkretan korak na ovom putu. Uprkos poteškoćama u dobijanju viza, građani Kosova ne odustaju, a broj njihovih zahteva za odlazak u inostranstvo je veliki.

Prema statistikama kojima raspolaže Zeri, Ambasada Nemačke u Prištini je u 2017. i 2018. godini primila oko 100.000 zahteva. Zvaničnici ove ambasade kažu da u i u ovoj godini očekuju isti broj zahteva kao i u prethodne dve.

U Ambasadi Švajcarske, piše list, dnevno se razmatra oko 200 zahteva za dobijanje vize. Napominje se da u ovim dvema zemljama, Nemačkoj i Švajcarskoj, živi najveći broj Albanaca pa je i zato i broj zahteva, kako se navodi, tako veliki.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track