DRECUN: Kfor dužan da spreči ulazak kosovske vojske na sever
Foto: Stefan Jokić

situacija na kosovu

DRECUN: Kfor dužan da spreči ulazak kosovske vojske na sever

Politika -

Međunarodna zajednica i Kfor dužni su da spreče eventualni ulazak kosovskih snaga bezbednosti na sever Kosova, izjavio je danas predsednik skupštinskog odbora za KiM Milovan Drecun i istakao da bi Beograd intervenisao na severu samo u slučaju da Albanci napadnu Srbe, a Kfor ih ne zaštiti.

Nakon izjave kosovskog premijera Ramuša Haradinaja da bi takozvana vojska Kosova mogla da uđe na sever KiM i odgovora srpskog ministra odbrane Aleksandra Vulina da je Vojska Srbije u stanju da očuva mir, Drecun kaže da srpski zvaničnici preventivno poručuju da će, ako dođe do masovnog nasilja nad srpskim narodom na severu, a Kfor to ne zaustavi, Beograd morati da reaguje.

"Poruke naših zvaničnika su preventivnog karaktera i upozoravaju Albance, međunarodnu zajednicu, NATO, UN, da prevashodno Kfor mora da spreči takav razvoj događaja. To im je mandat, ali i deo dogovora iz brisela", kaže Drecun.

On navodi da Srbija traži da se izvrši politički pritisak na strane centre moći koji imaju uticaj na Albance - Vašington, Brisel, Berlin, London.

"Tek ako bi neko probao da interveniše, da dođe na administrativnu liniju i ugrozi opstanak srpskog naroda na severu KiM, onda bi Srbija bila prinuđena da reaguje, ako Kfor ne odradi svoj mandat. Srbija neće gledati nasilje nad Srbima, to se desilo 2004. godine, nismo intervenisali, ovog puta smo u drugačijoj situaciji, ali se nadamo da do toga neće doći", kaže Drecun.

Ističe da Srbija ima pravo da zaštiti svoj narod ukoliko Kfor ne ispuni svoj mandat.

Upitan koliko su realne Haradinajeve pretnje, Drecun kaže da je on poznat po nepredvidljivom ponašanju i da je ekstremno agresivan prema srpskom narodu i Beogradu, ali da bi donoseći takvu odluku morao da vodi računa o međunarodnom činiocu, ponašanju Kfora i reakciji Beograda.

"Morao bi da dobije saglasnost SAD i nekih drugih zapadnih zemalja i NATO, a pretpostavljamo da Vašington ne bi dao takvu saglasnost", kaže Drecun.

Dodaje da je Kfor, u čijem sastavu većinu snaga čine zemlje NATO, već saopštio da bez njihovog odobrenja KBS ne mogu na sever, što znači da su, kaže Drecun, svesni svoje misije na KiM i da bi morali da preuzmu odgovarajuće mere da spreče takvo ponašanje Prištine.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: Stefan Jokić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track