ŠEŠELJ U SKUPŠTINI PONOVO OPTUŽUJE LJAJIĆA! Odgovorio mu je Mijatović: Šešelju kao osuđenom ratnom zločincu  oduzeti poslanički mandat
Foto: Marina Lopičić

ŠEŠELJ U SKUPŠTINI PONOVO OPTUŽUJE LJAJIĆA! Odgovorio mu je Mijatović: Šešelju kao osuđenom ratnom zločincu oduzeti poslanički mandat

Politika -

Šef poslaničke grupe Srpske radikalne stranke (SRS) Vojislav Šešelj ponovo je danas u Skupštini Srbije optužio potpredsednika Vlade Srbije Rasima Ljajića za kriminalne radnje povezujući ga ovog puta sa navijačkim grupama u Novom Pazaru i navodeći da je vlasnik građevinske firme koja gradi stanove u Sočiju u Rusiji.

Navode Šešelja odbacio je Milorad Mijatović, šef poslaničke grupe Socijademokratske partije (SDPS) čiji je Ljajić lider, navodeći da su netačni i ponovo zatražio da Šešelju kao osuđenom ratnom zločincu bude oduzet

poslanički mandat.

Šešelj je rekao da je Ljajić vlasnik građevisnke firme "Ikan kompani" koja je podizvođač firmi "Alk kompani" vlasnika njegovog bliskog prijatelja iz Novog Pazara Numana Barjamovića.

"Rasim finansira izgradnju 14 zgrada po sto stanova u Sočiju. Ne bih ja imao ništa protiv da Rasim Ljajić kome je od babovine ostalo bogato nasledstvo finansira 1.400 stanova u Sočiju. Međutim čini mi se da je to nespojivo sa funkcijom ministra i potpredsednika Vlade Srbije", rekao je Šešelj.

Šešelj je kazao i da je u Novom Pazaru protiv njega pokrenuta kampanja i da su navijači na utakmici u tom gradu pevali da im je "prva i poslednja želja da zakolju vojvodu Šešelja", a da on na to odgovara tako što pronalazi podatke ko su ti ljudi i po čijem nalogu rade.

Kako je kazao, navijačke u grupe "Torcida Sandžak" i "Ekstremi" su bile pod kontrolom Sulejmana Ugljanina, a Torcida je bila pod kontrolom Rasima Ljajića koji je "uspeo sve da ih spoji i stavi pod svoju kontrolu".

"Grupa navijača je s njegove strane angažovana u raznim firmama gde imaju naknade 40.000 dinara mesečno, a da ništa ne rade, niti se pojavljuju na poslu", kazao je Šešelj i nabrojao imena tih navijača.

On je kazao i da sve psovke i uvrede plasiraju Mirsad Jusufović savetnik gradonačelnika Novog Pazara, brata Rasima Ljajića, Kasim Zirnić i Kasimov sin Suad Zirnić.

Mijatović je kazao da Šešelj u svojim političkim aktivnostima stalno iznosi laži i nestine, te istakao da je Rasim Ljajić častan čovek koji nema čak ni prekršajnu prijavu za saobraćaj. ON je podsetio da je Ljajić zatražio od nadležnih institucija da se ispitaju svi Šešeljevi navodi o njemu.

Mijatović je od ministra spoljnih poslova koji je zadužen za saradnju sa Haškim tribunalom tražio da skupštini dostavi presudu Haškog tribunala kako bi Administrativni odbor Skupštine Srbije mogao da razmatra oduzimanje mandata Šešelju.

"Gospodo ovom politikom koju vodite nikada nećete dobiti izbore i nestaćete sa politčke scene Srbije, a morate nestati jer ste vi kao što sam već jednom rekao, nesreća za državu Srbiju, vi ste kancer na političkom nebu Srbije i sa vama više nećemo raspravljati, jer to nema nikave svrhe", rekao je Mijatović.

Poslanici SRS su inače danas došli na sednicu u plavim majcama na kojima je grb Srbije i natpis "Kosovo je zauvek Srbija".

Pravo da postave pitanja tražili su i poslanici vladajuće većine pa je tako poslanik Pokreta socijalista Bojan Torbica pitao premijerku Anu Brnabić da li postoji mogućnost da Vlada Srbije formira radno telo koje bi utvrdilo tačan broj i imena i prezimena svih, a naročito civilnih žrtava NATO bombardovanja.

On je kazao da je najveći deo podataka kojim raspolaže utvrđen tokom prvih godinu dana posle NATO agresije, a da vlast koja je došla posle 2000. godine nije puno pažnje obraćala na posedice bombardovanja.

Torbica je kazao da bi i pored tačnog broja i identiteta žrtava bilo dobro da se utvrdi visina materijalne štete koja je tokom agresije naneta.

Poslanik Srpske napredne stranke Aleksandar Marković interesovao se za napad na radnike Gradske čistoće posle jednog od subotnjih protesta u Beogradu i pitao da li je policija obavila istragu o tom slučaju i da li su obavljene sve ostale neophodne radnje da se utvrde okolnosti pod kojima se desio napad i ko su vinovnici.

On je pitao i o napadu na novinarku u Prokuplju koja je pratila proteste u tom gradu i da li je utvrđeno ko je odgovoran za taj napad.

"Novinarka prokupačkih 'Vesti' Sonja Pešić doživela je šikaniranje, maltertiranje, najrazličitije uvrede i pretnje samo zato što nije po volji Đilasa, Obradovića, Vuka Jeremića i ostalih", rekao je Marković.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja