Ambasador SAD u Srbiji

EKSKLUZIVNO! AMBASADOR SAD KAJL SKAT ZA KURIR: Nema crvenih linija za rešavanje kosovskog pitanja (KURIR TV)

Politika -

Poruka... Ne određujemo šta će da se desi, a ako je stabilizujuće za region ono što se dve strane dogovore, ako može da se primeni i da bude trajno, onda ćemo to verovatno da podržimo

Ambasador SAD u Srbiji Kajl Skat u ekskluzivnom razgovoru za Kurir kaže da Amerika ne povlači crvene linije kada je reč o rešavanju pitanja Kosova.

On ističe da će biti podržano svako rešenje o kom se dogovore dve strane, a koje može da se primeni i da bude trajno. Govoreći o budućoj ulozi Filipa Rikera, novoimenovanog američkog čoveka za Balkan, Skat ističe da on u svom džepu nema plan za Kosovo, kako se spekulisalo poslednjih nedelja, te da neće bilo koga da tera na bilo šta, već da je na dvema stranama da se dogovore.

Zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara Metju Palmer rekao je ovih dana na forumu u Delfima da je cilj razgovora Beograda i Prištine srpsko priznanje Kosova. Možete li to da prokomentarišete?

- Nisam bio na konferenciji, nisam siguran šta je tačno gospodin Palmer izjavio, ali mogu da kažem šta je predsednik SAD rekao, a to je da Kosovo i Srbija treba da teže ka sporazumu o normalizaciji i da u srcu tog dogovora mora da bude sporazum o uzajamnom priznanju. Ali sporazum o normalizaciji mora da uključuje još mnogo drugih stvari: sporazum ekonomskih odnosa, rešavanje statusa Srpske pravoslavne crkve (SPC), pitanje nestalih osoba, ratnih zločina... Ima mnogo elemenata koji moraju biti uključeni u taj sporazum, ali mi verujemo da uzajamno priznanje mora da leži u srcu sporazuma o normalizaciji.

U našim medijima se mnogo spekulisalo i o ulozi Filipa Rikera, koji uskoro treba da preuzme funkciju pomoćnika državnog sekretara za Evropu. Jedan od portala je objavio vest da će Riker i Prištini i Beogradu predstaviti plan koji će uključivati priznanje Kosova od Srbije, dok će, na drugoj strani, Priština dozvoliti Beogradu da zadrži severni deo Kosova.

foto: Kurir TV

- Bojim se da srpska štampa preslobodno spekuliše bez ikakvih činjenica koje to potkrepljuju. Filip Riker će sredinom meseca preuzeti poziciju šefa Evropskog biroa i imaće mnogo stvari na dnevnom redu, uključujući odnose s Rusijom, s Turskom, sa EU, zatim pitanja koja se tiču zajedničkog stava SAD i EU, druge izazove u svetu... On je osoba koja zna mnogo o regionu Balkana, bio je naš ambasador u Makedoniji... Njegovo srce je još na Balkanu, stalo mu je do toga šta se dešava ovde, posvećen je tome da se ovaj proces pomeri unapred, ali ne verujem da on ima plan u džepu i da će bilo koga da tera na bilo šta. Baš naprotiv, bio je ovih dana u Makedoniji i mislim da je rekao baš jasno da je na stranama koje su u sporu da pronađu dogovor, da se sporazumeju... Mi ne povlačimo crvene linije, ne određujemo šta će da se desi, a ako je ono što se oni dogovore stabilizujuće za region, ako može da se primeni i da bude trajno, onda ćemo verovatno da podržimo to. Ali čekamo da same strane postignu dogovor pod okriljem EU.

Pitao bih vas još o taksama koje je uvela vlada u Prištini. Koji je vaš komentar na to? Čuli smo stav vaše države... Priština želi da ima dobre partnerske odnose sa SAD, ali oni ne slušaju...

Takse koje je Kosovo uvelo su kontraproduktivne, ne podržavaju dijalog... Mi od Kosova tražimo da se one suspenduju
Takse koje je Kosovo uvelo su kontraproduktivne, ne podržavaju dijalog... Mi od Kosova tražimo da se one suspendujufoto: Dado Đilas

- Mislim da smo bili veoma jasni i otvoreni. Mislimo da su takse koje je Kosovo uvelo kontraproduktivne. Ne podržavaju dijalog, ne idu u prilog nastavku dijaloga. Ključ za Beograd i Prištinu je da se vrate za pregovarački sto. To bi trebalo da bude svačiji prioritet. Neki ljudi igraju igre, imaju taktike, povlače neke poteze, ali cilj za Kosovo je da se postigne sporazum, a jedini način je da se vrate za pregovarački sto. Pošto su ove takse koje je uvela Priština zasmetale nastavku pregovaračkog procesa, mislimo da bi one trebalo odmah da se ukinu. Mi od Kosova tražimo da se one suspenduju na period koji omogućava nastavak pregovora. Nadam se da će da nas poslušaju.

Da li je moguće da Vašington nema nekakav instrument da izvrši pritisak na Prištinu da se dođe do tog rešenja?

- Mislim da ćemo da nastavimo da radimo s našim partnerima na Kosovu i da će da povuku poteze koje su u njihovom interesu, kao i u interesu sporazuma i nadamo se da će to biti dovoljno ubedljivo. Nema pitanja o našoj posvećenosti partnerstvu s Kosovom, nema pitanja o našoj podršci za njihov suverenitet, i to je element naše opšte politike u ovom regionu, a to je stabilnost, što znači da Kosovo i Srbija moraju da reše svoje odnose.

Kuris.rs/Ratko Femić/Foto: Marina Lopičić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track